Opinió

Apunts

Mercats

Part de l'explicació de per què molts escruten alguns polítics amb desconfiança, fins i tot amb displicència, és veure com les seves opinions varien radicalment, davant un mateix fenomen, segons si són a dins o fora del poder. Si ets a l'oposició i les agències d'avaluació abaixen el valor del deute sobirà, et donen la raó: el país va de mal borràs; eleccions avançades, ara mateix. Però si ets al poder i a sobre has adoptat algunes reformes de gran abast, llavors la decisió de les agències és incomprensible i respon a interessos foscos.

En primer lloc, les agències operen segons els seus ritmes, no els de les agendes polítiques. És impossible que una reforma laboral aprovada divendres ja quedi reflectida en un informe que es publica dilluns al vespre. Però, a més, tal com està el negoci, penso que les agències deuen actuar a l'alemanya. És a dir: primer deuen comprovar si la reforma s'aplica en els termes previstos i quins efectes pràctics té. I llavors, i només llavors, fan una altra avaluació. Més favorable? Depèn: si els canvis contribueixen a reactivar l'economia i generar més capacitat per pagar els deutes, sí. Però si generen una depressió i el volum relatiu del deute augmenta en relació amb el producte interior brut, llavors la capacitat de pagament de l'Estat espanyol quedarà molt tocada. No seria rar, doncs, que, amb austeritat i tot, les pròximes valoracions siguin més negatives encara.

Cal preocupar-se'n? Jo crec que no: els mercats ja no estan tan pendents d'unes agències que no sempre l'encerten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.