opinió
La reforma laboral i la Generalitat
Quasi tots els dies de la setmana, davant de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, o davant del Parlament de Catalunya, hi ha una manifestació d'algun tipus. Agricultors, bombers, metges, personal sanitari, mestres, estudiants, músics... Darrerament, n'hi ha moltes de treballadors pendents d'algun ERO... Es veuen poques concentracions de desocupats sense prestació. Aquells que s'han quedat o que són a punt de no tenir res. Probablement és degut al fet que han perdut l'esperança en les institucions o perquè dediquen el temps a buscar feina. Fins ara, i sortosament, totes aquestes manifestacions són pacífiques, però els sindicats indiquen que el malestar anirà a més.
Quan el malestar és fort, la concentració de manifestacions s'adreça primer al govern i llavors en processó s'encaminen fins a les portes del Parlament. Els membres de l'executiu i del legislatiu tenen l'oportunitat des dels despatxos interiors dels històrics edificis d'escoltar les proclames dels manifestants. Jordi Pujol deia que era bo que el ciutadà es manifestés al davant de les institucions catalanes perquè demostrava que almenys servien d'alguna cosa.
El passat cap de setmana es va produir la primera protesta massiva contra la reforma laboral. Seria bo saber les competències que té la Generalitat en matèria laboral. La nova norma deixa el Departament d'Empresa i Ocupació sense una de les principals eines d'autorització i negociació dels ERO. Ara, la Generalitat es transformarà en un registre. Tot i que mantindrà la inspecció de treball. El govern català no podrà estar al marge de la important reforma i, en el cas que assumeixi com a pròpia la reforma laboral, haurà de tenir més marge per negociar amb els treballadors perquè puguin protestar cada dia davant les institucions catalanes.