Opinió

Apunts

Garrotada

El dèficit conjunt de l'Estat espanyol és més elevat del que creiem. Al marge de si està inflat o no, perquè és veritat que la comptabilitat creativa és una ciència en la qual els espanyols i els catalans excel·lim, està ben clar que durant anys els diferents governs han gastat molt més del que ingressaven. Ha arribat el moment de pagar deutes i d'aquí plora la criatura.

El nostre govern, per raons de calendari electoral, va a l'avançada. Ha fet ajustaments abans que altres territoris que, per cert, acollien els patiments fiscals dels catalans amb una barreja de burla i de solucions fàcils de l'estil “que gastin menys en el català i més en sanitat”. Sembla que ara veuen venir la garrotada –i que aquest cop, sense que serveixi de precedent, no poden culpar-ne els catalans– i se'ls ha gelat la rialla. És més que possible que algunes fórmules com ara el pagament per recepta o la taxa turística, que el Partit Popular va contribuir a aigualir, s'hagi d'aplicar al conjunt de l'Estat espanyol. Serà interessant, si tal cosa passa, veure com els populars de Catalunya busquen arguments per defensar el que abans denigraven. En fi, coses més rares s'han vist en aquest país, i en el veí.

Ara, ja es poden fer a la idea que amb totes les taxes no n'hi haurà prou per quadrar els comptes, encara que Brussel·les afluixi la pressió d'una manera subreptícia. S'albira, cap a primers d'abril, una pujada de l'IVA, encara que el govern espanyol digui tot el contrari. Una pujada que, tenint en compte la depauperació del consum i la situació general de l'economia, tampoc resoldrà el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.