Opinió

LA COLUMNA

‘Merkozy, c'est fini?'

El que hi ha en joc a França diumenge és si té més força el desig de canvi o la por als estralls de la crisi

Fa un any, vaig descriure en aquesta columna Marine Le Pen com “l'esperança fosca de la dreta francesa”. Demà passat, ho pot esdevenir realment, perquè els seus vots seran decisius per determinar el guanyador de les eleccions presidencials.

La importància del vot ultradretà a la segona volta de les eleccions presidencials, que es celebra diumenge, és gairebé l'únic element de pronòstic fiable en uns comicis que seran d'allò més renyits. La victòria del socialista Hollande a la primera volta no garanteix el seu triomf i el desavantatge aparent de Nicolas Sarkozy no exclou una reacció de darrer moment de l'electorat conservador que el mantingui al poder amb la col·laboració lepenista.

El que hi ha en joc diumenge a França és decidir si té més força el desig de canvi o si s'imposa la por als estralls de la crisi. Si guanya Hollande, es demostrarà que hi ha una França i una Europa possible d'esquerres. amb voluntat de creixement i mantenidora de l'estat del benestar. Si guanya Sarkozy, serà evident que l'únic horitzó possible per sortir de la crisi és el de l'austeritat, les retallades socials i la submissió continental al model de govern inspirat a Berlín i que s'ha conegut amb el nom d'un ens mitològic anomenat Merkozy.

Fora de França, hi ha cada cop més gent que creu que una altra Europa és possible més enllà del desballestament de l'estat social propugnat per Merkozy i que pensa que el veritable lideratge europeu ha d'incloure la voluntat de créixer i no només l'imperatiu de retallar. El problema és que, a curt termini, aquesta decisió dependrà del que triïn els francesos, i de si la seva tria és condicionada per la por al que poden perdre o per l'optimisme d'un canvi que serveixi per millorar. Rarament a la història recent d'Europa ha estat tan difícil de fer un pronòstic acurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.