LA CRÒNICA
DE l'ebre
Oli d'oliveres mil·lenàries
Les terres catalanes de l'Ebre són la zona de major producció d'oliva de Catalunya. Si hi afegim el nord del País Valencià (comarques del Baix Maestrat i els Ports) i la comarca del Matarranya al Baix Aragó, esdevenen una regió oleícola important que supera les 100.000 tones d'olives cada any. Fins fa poc Tortosa era el centre de elaboració i comercialització, però darrerament s'ha diversificat molt, a mesura que el cooperativisme ha adquirit força davant les grans firmes elaboradores que la globalització ha desplaçat a altres llocs. Els olis d'aquesta regió es comercialitzen sota les denominacions d'origen Baix Ebre-Montsià i Terra Alta, pel que fa als catalans, i els altres ho fan sota les denominacions genèriques de Comunitat Valenciana o Bajo Aragón.
Ara, però, s'ha donat a conèixer una iniciativa singular. Té l'origen en la constitució fa deu anys de l'anomenada Taula del Sénia, que integra 27 ajuntaments de Catalunya, el País Valencià i Aragó, amb el riu Sénia i el massís dels Ports com els punts geogràfics de referència. L'objectiu d'aquesta mancomunitat de municipis és promoure iniciatives per al desenvolupament d'un territori que, malgrat estar dividit entre tres comunitats autònomes, té molts elements comuns, començant per la parla, i en especial els que deriven de la seva situació econòmica i del fet de patir la marginació perifèrica respecte a les tres capitals de les quals depenen: Barcelona, València i Saragossa. La Taula del Sénia no para d'elaborar propostes per crear riquesa. Una de les iniciatives que va endegar fou censar les oliveres mil·lenàries que hi ha al territori davant l'evidència que s'estaven arrancant arbres per traslladar-los a ciutats grans o finques particulars com a elements ornamentals. Fins ara ha inventariat fins a 4.668 arbres, majoritàriament als termes d'Ulldecona, Canet lo Roig i la Jana. Defensen protegir aquestes oliveres començant per impedir-ne l'espoliació. En un principi la iniciativa tenia un interès històric, paisatgístic i turístic, però ara ha derivat també cap a una de major interès econòmic.
La Taula del Sénia ha demanat per als olis procedents de les oliveres mil·lenàries una denominació d'origen especifica que s'afegiria a les altres 28 que ja hi ha aprovades arreu d'Espanya (5 a Catalunya). Serien els “Olis de la Taula del Sénia”, elaborats a molins de la zona amb unes característiques i tècniques especials; actualment s'hi han adherit vuit almàsseres i n'hi ha d'altres interessades. Aquesta mateixa setmana ha avalat la proposta el que fou director general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, en una de les seves habituals visites a Tortosa, la terra d'origen familiar. Altrament els directius de l'entitat s'han reunit amb el president de la Generalitat de Catalunya per explicar-li el projecte i demanar la seva col·laboració, tot i ser conscients de la dificultat que presenta, atès que caldria la complicitat de diverses comunitats autònomes i que la qualificació fóra aprovada pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural de l'Estat. La mesura immediata que adoptaran serà crear una comissió gestora, amb la incorporació i l'assessorament dels tècnics adients per definir les característiques que han de tindre l'oli i les oliveres que formin part d'aquesta DO, definir quin ha de ser el perímetre d'actuació i continuar realitzant les gestions amb les diferents administracions.