Opinió

Retallades municipals

D'entrada, no trobo gens malament que es redueixi el nombre de regidors de tots els consistoris, com tampoc no em sembla un error entrar a definir sous, competències i determinades actuacions municipals. No crec que això estigui oposat a l'autonomia municipal ni que dificulti el bon funcionament dels ajuntaments. En el territori municipalista, altres anuncis em preocupen més, com ara el paper dels interventors estatals o els traspassos de competències a les diputacions, tot i que falta definir l'exacta dimensió de la moguda. Hi ha quasi tres anys de coll fins a les properes eleccions municipals i cal suposar que tot aquest ventall d'intencions quedarà definit abans d'aleshores.

D'altra banda es parla de l'agrupació de municipis i de mancomunar serveis, un tema que caldria considerar positiu si es fa sobre la base d'un projecte racional i eficient. No és aconsellable mantenir ajuntaments de trenta o quaranta habitants, dels quals n'hi ha un piló a la geografia de l'Estat. L'exemple del municipi de Vall de Boí, on des de la reforma del 1968 s'agrupen una dotzena de petits pobles, evidencia que hi ha un organigrama municipal que pot funcionar bé, al mateix temps que estalvia una important despesa pública. Ara bé, unificar municipis i parlar de la xifra de vint mil censats com a tall em sembla una bestiesa. Unificar municipis exigeix un planejament que tingui en compte el nombre d'habitants, però també la realitat de l'entorn, l'equilibri comarcal, les necessitats de serveis..., un munt de raons que aconsellen no fer les coses alegrement.

Aquest és el possible problema, que retallem per retallar, perquè toca o ens ho diuen des de nord enllà, però que des de la fredor d'un despatx no es faci una planificació suficient que consideri totes les variants possibles. Tampoc és tanta feina, però s'ha de fer i s'ha de saber què es vol, cosa que els que manen no sé si saben o, almenys, no sé si poden donar confiança que ho faran bé.

Una altra cosa és qui té competències per ordenar la realitat municipal i fins on depèn del govern central o de l'autonòmic. I, encara, s'hauria de pensar què coi cal fer-ne, de les diputacions, uns organismes que haurien d'avançar cap a una ràpida desaparició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.