Opinió

Denunciar l'incivisme

“No es pot demanar que hi hagi un policia a cada cantonada per perseguir conductes incíviques”

Quantes vegades ha vist un noi que fumava al tren o que posava els peus damunt del seient i instintivament li ha volgut cridar l'atenció, però s'ha fet enrere per por de rebre un moc? Segurament un bon grapat. Davant d'actituds com aquesta Ferrocarrils de la Generalitat ha posat en marxa una aplicació per a mòbil perquè els viatgers informin de comportaments inadequats. La iniciativa es va posar en marxa coincidint amb la crida del conseller Felip Puig, arran dels focs de l'Empordà, a denunciar conductes de risc com ara llençar burilles als marges de la carretera.

Davant d'aquestes mesures s'han aixecat veus crítiques que es pregunten si són els ciutadans els que han de fer de policies, si no és aquesta una tasca que correspon a l'administració. Malauradament la proliferació de conductes incíviques que malmeten els espais i els serveis públics va en augment i no es pot demanar que hi hagi un agent de la policia a cada cantonada per perseguir-les. Com tampoc es pot traslladar als ciutadans la responsabilitat única de denunciar-les. Es tracta de combinar l'acció policial amb la cooperació solidària de la ciutadania.

Però cal anar més enllà, anar a l'arrel del problema. Perquè la majoria d'aquestes conductes incíviques no són res més que el resultat de la falta d'educació, de la mala educació. I en aquest àmbit qui té més responsabilitat és sens dubte la família, els pares. La societat té fixades unes normes bàsiques de convivència que s'han de fer respectar, i més quan aquesta es du a terme en espais públics. És una tasca de tots que comença a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.