Opinió

de set en set

L'últim replà

L'espectacle de la supervivència fa mal d'ulls

A Sevilla i a Cadis els sindicalistes assalten els supermercats per repartir menjar als pobres; a Girona, l'Ajuntament i alguns supermercats posen cadenat als contenidors perquè els pobres no remenin les sobres. Són dos actes de violència gairebé simultània, que utilitzen la força per assolir un objectiu, comesos per gent que els justifica en nom dels qui la crisi ha fet baixar al replà de la supervivència. Ho fan per ells, diuen, per la seva dignitat.

Un indigent gratant en un contenidor és l'última fotografia que una ciutat desitja, l'espectacle de la fam sempre fa mal d'ulls. Però, en comptes de reconèixer que és aquesta la imatge que volen evitar, els responsables de la trista iniciativa gironina ens volen fer creure que pretenen defensar la dignitat dels indigents. Hem sentit a dir que cal evitar que ningú s'alimenti amb menjar caducat. I també hem sentit a dir que posar pany i forrellat als contenidors serveix per frenar les màfies que després revenen els excedents dels súpers. Pel que fa al primer argument, la mateixa indústria alimentària ha explicat en infinitat de reportatges que hi ha aliments perfectament comestibles alguns dies després de la data de caducitat que figura a l'etiqueta. I, pel que fa al segon, tots sabem que hi ha màfies més perilloses a les quals convindria perseguir. La dels sindicalistes andalusos és la violència seductora dels bandolers amb consciència social. Assaltar un súper és un disbarat, però a l'alcalde d'IU que comanda els sindicalistes li ha servit per ser en tertúlies en què mai l'haurien convidat. Fem-ho, doncs, al revés: obrim les tertúlies a les veus que parlen des de l'últim replà, ara que encara som a temps d'evitar més actes de violència. Obrim també els cadenats dels contenidors i avergonyim-nos de nosaltres, no pas dels qui hi remenen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.