Opinió

Ara torno

Espanyolització? Encara més?

Tothom va entendre perfectament el que va dir el ministre Wert. Els catalans i els espanyols, i fins i tot els que encara creuen que és possible ser les dues coses alhora sense canviar el marc de relació institucional. Uns perquè hi estan en contra; altres, a favor, i els tercers perquè és el que hi ha i ja els va bé. Ho entén tothom: el més semblant que hi ha a la seva afirmació “el nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans” és el que van fer els conquistadors espanyols a Amèrica. Perquè en el genocidi dels pobles indígenes d'Amèrica també hi ha qui hi veu això, un genocidi, i els que se'n senten orgullosos i hi veuen aquelles coses que els agraden tant de dir com ara hermandad i comunión. ¿Com no hi ha hagut d'haver segles d'hermandad i de comunión si el que hi va quedar van ser més espanyols que indígenes? Espanyols d'Espanya amb espanyols d'Amèrica. Wert no inventa res, és clar; no fa tant se'n va dir formación del espíritu nacional, FEN per als nostàlgics.

Evidentment, al ministre Wert se li ha vist el llautó i, un cop passada la primera foguerada de reaccions, des de Catalunya ja se li ha demanat que continuï dient aquestes coses perquè, malgrat que ell i els seus volen l'efecte contrari, el que fa és fabricar més independentistes. Però no tot és tan senzill, em sembla. Mentre que ell només veu independentistes a l'escola catalana i a tot arreu, jo li respondria una altra cosa a la seva voluntat d'“espanyolitzar els catalans”. Encara més?, li diria. Sí, hi ha un corrent independentista molt potent i l'11 de setembre va fer una exhibició de força. Però Catalunya és plena de gent, que també es va manifestar per la Diada, que té un munt de referents espanyols; lingüístics, professionals, culturals, geogràfics, esportius, de tota mena. Del Decret de Nova Planta cap aquí s'ha fet molta feina d'espanyolització. I si no hi ha hagut més hermandad i comunión ha estat perquè Espanya ha comès l'error a) de no aplicar el mètode conquistador o b) de no integrar la identitat catalana en el marc espanyol. Però això no vol dir que Catalunya no estigui altament espanyolitzada. Tinguem-ho clar. En tot cas, la gran conquesta de l'11-S és que hem après que podem fer camí cap a l'estat propi malgrat això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.