Opinió

Cal ser clar

Quan s'acaba la campanya electoral als Estats Units hi ha una certa sensació d'admiració. Molts debats participatius, elegància en els intercanvis verbals, contacte directe i pròxim del polític amb els ciutadans. Poques intoxicacions d'enquestes i sondejos i poques prepotències. Els candidats volten arreu del país i han d'acceptar les preguntes incòmodes dels periodistes. Han d'estar disposats dia a dia a guanyar-se el vot de l'elector. En el decurs de la campanya hi ha una revisió dels compromisos incomplerts que són clarament exposats al web del partit corresponent.

A Catalunya sempre hi ha hagut una bona disposició per a les campanyes electorals. Fins i tot es veuen persones que van als actes electorals sense ésser del partit. Simplement per escoltar. En els últims anys era preocupant que a les campanyes minvava aquesta participació i anava en consonància amb la participació del dia electoral. Poca gent disposada anar a clavar cartells. Militants i simpatitzants que no volien perdre hores de son sense tenir cap altra compensació que la d'animar la parròquia corresponent.

En aquesta campanya de les eleccions catalanes les coses han canviat. Hi ha ambient, preocupació, dubtes. A diferència d'altres cops, ara hi ha més ganes de participar des de tots els angles de la política. Malgrat que la junta electoral hagi fet retirar el vídeo que incitava a la participació perquè creuen que només afavoreixen una tendència. Les intencions participatives van començar en la manifestació de l'11 de Setembre i s'allargaran fins al 25 de novembre. El ciutadà espera que el polític i els mitjans de comunicació estiguin a l'altura d'aquestes ganes de participació i de canvi. S'esperen missatges molt més clars que els actuals. Els partits corresponents, demanen o no demanen la independència? El pacte fiscal amb l'Estat pot solucionar les retallades? Els rics han de pagar més impostos? Amb les seves propostes es disminuirà l'atur, la pobresa...? Missatges clars per a moments difícils. Aquesta setmana no ha quedat prou clar allò que vol dir la Unió Europea sobre com es podria incloure una Catalunya independent dins d'Europa. Opinions diverses que han creat confusió, que els partits catalans encara no han aclarit. La vicepresidenta de la Comissió Europea creu que Catalunya no pot ser independent dins d'Europa. Mentre que el comissari Joaquín Almunia ho veu diferent. Des dels partits polítics com més aclareixin les posicions, caldrà menys publicitat per incitar al vot. És a dir, menys diners per fer bullir una olla que està sota pressió...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.