I si hi ha ral·li de cap d'any?
El país hel·lè ha tornat a ser protagonista a Europa en aconseguir els 5.000 milions d'euros (per subhasta de lletres a 1 i 3 mesos) necessaris per cobrir el venciment de deute en mans del Banc Central Europeu (BCE) el 16 de novembre. I també, gràcies al fet que han obtingut una extensió del termini per a la consecució de l'objectiu de dèficit del 4,5%, fins al 2016. L'Eurogrup es tornarà a reunir el 20 de novembre, amb Grècia com únic punt a l'agenda, per continuar tractant els temes pendents de solucionar. El que sembla clar és que per estabilitzar el deute grec (entorn del 120 per cent del PIB) fa falta l'acord entre el Fons Monetari Internacional (FMI), Alemanya i el BCE, i tots haurien de cedir. Malgrat que seria desitjable que assistíssim a algun tipus de reestructuració, considerem poc factible que es produeixi a curt termini.
Als Estats Units encara no es percep un clima favorable amb vista a arribar a un acord entre demòcrates i republicans sobre els ajustaments fiscals. Esperem que s'arribi a un pacte en la part de la despesa abans d'acabar l'any, mentre que la reforma impositiva quedaria per al 2013. Quant a les dades macroeconòmiques, als EUA no hi haurà grans referències la pròxima setmana (hi haurà la festivitat nacional del Dia d'Acció de Gràcies).
Destaquen, pel costat de l'activitat, l'índex d'indicadors avançats d'octubre, en què esperem un lleuger empitjorament.
La confiança del consumidor de Michigan de final de novembre no donarà sorpreses i les dades del mercat immobiliari mostraran fortalesa. A Europa, el més destacat serà el lleuger avenç que esperem per als índexs PMI manufacturers i de serveis de novembre. A la Xina coneixerem indicadors avançats d'octubre, en què esperem millores. Quant als resultats empresarials, amb la campanya de resultats als Estats Units acostant-se a la fi (han publicat el 91% de les companyies del S&P500) el balanç es pot catalogar de neutral, amb un 71% de sorpreses positives al benefici per acció (es concentren en el sector farmacèutic i del consum), en sintonia amb la mitjana dels últims quatre anys (73%). A Europa, un 82% de les companyies de l'Euro Stoxx 50 han presentat els seus comptes, amb una ràtio de sorpreses positives en benefici per acció del 41% (versus el 46% de mitjana). No obstant això, cal destacar el biaix cautelós de les empreses a l'hora de facilitar les seves previsions de cara al que queda d'any i el 2013.
Per tant, als Estats Units només el 15% de les companyies han facilitat perspectives de mitjan termini, en què el 72% han estat negatius (per sobre de la mitjana històrica del 61%, tot i que per sota del 80% del 2n trimestre del 2012). A Europa, el 44% han facilitat perspectives i només el 27% s'han mostrat optimista a l'hora de parlar de la seva visió a mitjan termini (amb relació al del 28% de mitjana històrica). En aquest context, el consens continua rebaixant les estimacions de benefici per acció per al 2013 i el 2014.
En vista dels esdeveniments, creiem que la negociació sobre el precipici fiscal (fiscal cliff) està impactant més directament i notable a la borsa americana. Tot i que ja entrem en el període de transició, esperem que les negociacions més formals comencin a partir del 26 de novembre, després de la festivitat d'Acció de Gràcies. Fins llavors, la pressió sobre el mercat es podria fer més crua, sobretot quan la caiguda dels últims dies no ha anat acompanyada per una recuperació notable de la volatilitat.
Augmentaríem l'exposició en les caigudes dels mercats amb l'objectiu de curt termini. Els nivells de 1.340 en el S&P ens animarien a fer-lo sense cobertures.
Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell