Opinió

La Columna

Escarni global

Quan era petit a l'escola del poble molts teníem un sobrenom. Sovint estava relacionat amb la nissaga familiar o el nom de la masia d'on proveníem. No era tan habitual, però també solia passar, que el malnom estigués vinculat a alguna característica física suposadament agraciada. Les orelles de pàmpol, les cames garrelles, els grassonets, les ulleres de miop... eren factors que convertien els nens en víctimes propiciatòries per la mofa i la befa. Malgrat que als afectats no ens feia cap mena de gràcia, no tinc constància de cap trauma insuperable entre els meus amics de l' època. En canvi, els últims dies he vist als diaris diverses notícies relacionades amb suïcidis infantils possiblement derivats de casos d'assetjament o persecució a l'escola. La gran diferència entre la broma d'aleshores i el drama d'ara és internet. En tots els casos –Jokin a Hondarribia, Amanda al Quebec o el més recent Andrea a Roma– els assetjadors havien amenaçat o amenaçaven d'exposar les suposades febleses de les víctimes a la xarxa. Un cas és el de l'Andrea, un noi italià de quinze anys al qual li agradava anar a l'institut amb pantalons de color rosa i amb les ungles pintades, i que arran d'això era objecte de burles ferotges. El punt culminant del suplici va arribar a través d'una pàgina del Facebook on algú va crear un perfil dedicat al “noi dels pantalons roses”. Convertit d'avui per demà en motiu d'escarni global, només era qüestió de temps que l'Andrea tirés pel dret i se suïcidés penjant-se pel coll amb una bufanda. També formaven part del guió els cops al pit i les mostres de condol de companys, presumptes amics i coneguts que ara es fan creus de la desgràcia mentre intenten exculpar-se del crim induït.

En aquests casos i molts d'altres, hi ha un altre factor comú. Una mà covarda que des de l'anonimat que proporciona internet destrueix una vida, una reputació o una carrera. La impotència del calumniat és tan devastadora que és urgent buscar mètodes efectius per posar fi a la impunitat d'aquests criminals i aplicar-los la llei més severa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.