Opinió

Sabotatge

L'any 1984, amb un pragmatisme que fa basarda, Felipe González va declarar: “El terrorismo en el País Vasco es una cuestión de orden público, pero el verdadero peligro es el hecho diferencial catalán.” Sense gairebé cap excepció els estadistes espanyols sempre han preferit abordar el catalanisme com un perill, com un problema, com una anomalia. D'aquesta manera s'ha evitat donar carta de naturalesa política als particularismos nacionalistas i, en conseqüència, s'ha afrontat el catalanisme amb mesures correccionals: la prohibició, la presó, la persecució, la tortura, l'exili o l'assassinat. Després de diagnòstics com aquest de Felipe González, que revelen més preocupació per l'exercici de la política que no pas pels assassinats del terrorisme, seria del gènere idiota creure que l'actual allau de presumptes corrupcions, espionatges i imputacions que assoten l'escenari polític no es focalitzarà primordialment sobre el procés sobiranista. Només cal mirar una mica enrere per adonar-se que el principal gruix del catalanisme dels últims 30 anys ha estat difamat pels aparells parapolicials, parapolítics, paramediàtics i parajudicials de l'Estat: des de Jordi Pujol fins a Artur Mas.

No es tracta de disculpar cap tipus de corrupció institucional. No es tracta d'ocultar les vergonyes sota cap bandera. Però tampoc no es tracta d'oblidar que els aparells espanyols de poder, com han fet sempre, aprofitaran aquesta situació degradant per torpedinar el procés sobiranista. És possible que no hi hagi desfilada de tancs ni invasió militar. Segur que els aparats de poder espanyol a hores d'ara ja han calculat que aquest estat de caos els permetrà adoptar mesures restrictives excepcionals en nom de la (seva) llei, laminar una mica més les institucions catalanes i, per descomptat, subratllar el monopoli de l'acció política. Al capdavall el poder espanyol sap que l'statu quo de l'unionisme, per més casos de corrupció que aflorin, mai no serà discutit. En canvi, sí que ho serà el sobiranisme. Reforçats per professionals de l'agitació i també per amateurs més o menys esponsoritzats, els propers mesos el sobiranisme serà bombardejat des de tots els sectors: per una Justícia que ofereix dubtes més que raonables, pels aparells d'Estat, per la (ultra)dreta, i també per una extrema esquerra mentidera, per a qui el bla-bla-bla de l'internacionalisme només serveix com a antídot del sobiranisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.