Els actius de Catalunya
Fa uns mesos, en un acte a l'Ateneu Barcelonès, el conseller Andreu Mas-Colell contestà una pregunta sobre quins eren els sectors amb futur de l'economia catalana. El conseller rumià una mica, com acostuma a fer, i contestà: “No ho sé del cert, però n'hi ha. Fa 20 anys, ningú hauria endevinat que la gastronomia seria un gran actiu per a Catalunya.” Aquesta setmana El Celler d'en Roca, de Girona, ha rebut un guardó a Londres com el millor restaurant del món. El Bulli de Ferran Adrià semblava ser l'excepció, però ara ha quedat demostrat que no. Abans crèiem que només es distingia la cuina basca dintre de l'Estat, però la catalana li ha pres el relleu. El Celler d'en Roca i algunes dotzenes de restaurants més, estesos per tot el territori català, no pateixen la crisi. Ni els propietaris, ni els que hi treballen, ni els proveïdors de matèries primeres, com la carn i el peix. Qui ho podia haver previst? La Generalitat ha concedit la Creu de Sant Jordi a Joan Planes, president de Fluidra SA, una empresa de Sabadell poc coneguda en l'entorn del país, però reconeguda internacionalment en el món de la natació i del tractament de l'aigua. Es va donar a conèixer el 2003 amb motiu dels campionats mundials de natació de Barcelona. A la piscina del Sant Jordi, a Montjuïc, que ells fabricaren, s'hi van batre nou rècords mundials i el prestigi dels constructors s'estengué ràpidament. L'empresa va ser creada per quatre famílies catalanes i ara s'hi han afegit altres socis com un membre de la família Puig dels perfums, o la mateixa Caixa, que s'ha trobat una participació en absorbir Banca Cívica. Qui podia haver endevinat que les piscines i el tractament d'aigua tindrien un futur per a l'economia catalana?
Durant la dècada dels anys 70, Laboratoris Grífols SA, que obtenia plasma de la sang humana per a tractament terapèutic, va tenir una ensopegada financera. Se'n va refer i va començar una etapa de forta expansió internacional amb la col·laboració de fons de capital risc internacional, mentre la família fundadora mantenia una posició de control. Va arribar a canviar de nom –Probitas Pharma–, per tornar a l'inicial: Grífols SA. S'ha convertit en la segona empresa mundial en el sector d'hemoderivats –derivats de la sang humana– i és una de les poques empreses catalanes que formen part de l'Íbex 35, el que integra les primeres societats de l'Estat que cotitzen a borsa. El 80% de les seves vendes provenen de plantes de fora de Catalunya i de l'Estat. Qui podia haver endevinat que els hemoderivats serien un dels sectors de futur de Catalunya? Però també alguns tradicionals porten bona marxa. El cava Freixenet va ser el primer dels catalans en anar als mercats internacionals. El seu president, Josep Lluís Bonet, declarava fa pocs dies que hi ha hagut boicot contra el cava a Espanya, però que ells l'han notat poc, ja que venen el 80% de la producció a l'estranger. Tot i que ells i Codorniu tenen plantes fora, el raïm i el cava provenen majoritàriament del Penedès.
Com deia el conseller Mas-Colell, Catalunya tindrà actius en el futur, que donaran força a la seva economia. No sabem ben bé quins són, però hi seran. Sempre que no ens ofeguin.