opinió
Benvinguda, Croàcia
Aquesta setmana hem donat la benvinguda a Croàcia com a 28è estat membre de la Unió Europea.
Tot i que és un motiu de satisfacció, segurament hi ha qui pensa que en un moment en què la UE ha de fer front als efectes de la crisi econòmica i financera no hi ha temps per a celebracions. Però ens ho hem de mirar en un context més ampli. L'entrada de Croàcia a la UE marca una altra fita en la construcció del projecte de la UE. Proporciona noves proves del poder transformador de la política d'ampliació. Reafirma el fet que la perspectiva de la integració europea segueix oberta a tots els països aspirants que manifestin la voluntat necessària per aplicar les reformes polítiques i econòmiques i demostrin el seu respecte pels valors europeus, com ara l'estat de dret, els principis democràtics i els drets humans.
L'adhesió de Croàcia a la UE reforça l'estabilitat en una regió volàtil a les portes de la UE. Al mateix temps, amplia el mercat interior de la UE i obre noves oportunitats per a empreses i clients. L'ampliació no és la causa dels problemes que tenim ara. Ans al contrari, és part de la solució. Amplia el mercat interior i obre el comerç, les inversions i els fluxos financers, de manera que ofereix oportunitats a les empreses a la UE i als països en vies d'adhesió. Un exemple: el comerç entre els antics i els nous estats membres es va gairebé triplicar en els deu anys precedents a les ampliacions del 2004 i el 2007. I encara és més significatiu l'augment del comerç entre els mateixos nous estats, que s'ha multiplicat per cinc.
L'ampliació forma part de l'ADN d'Europa: la Unió Europea d'avui és el resultat de les ampliacions successives. Aquest projecte democràtic comú va començar com una manera d'aportar pau i estabilitat a Europa. Per als països candidats, la perspectiva d'ampliació constitueix un estímul potent per fer reformes en àmbits clau com ara l'estat de dret, la bona governança i els drets i les llibertats fonamentals. L'adhesió de Croàcia demostra el poder transformador de la política d'ampliació de la UE. Si fa dues dècades el conflicte devastava el país, ara Croàcia és una democràcia estable, capaç d'assumir les obligacions que comporta ser membre de la UE i de fer seves les normes per les quals es regeix la Unió. Sens dubte, el país ha viscut un procés d'adhesió rigorosíssim per tal de garantir que estaria preparat en el moment d'ingressar a la Unió Europea. Hem assumit les lliçons de les ampliacions anteriors i ens hem centrat no només a complir els requisits d'adoptar la legislació necessària, sinó també en la seva execució i registre. Hem parat una atenció especial als valors essencials de la UE, com ara els drets fonamentals i l'estat de dret. I, fins i tot, un cop concloses les negociacions es va realitzar un seguiment exhaustiu per tal de garantir que al moment d'entrar a la UE Croàcia complia totes les obligacions. Som, doncs, davant d'un exemple que la política d'ampliació és creïble i pot aconseguir canvis reals. Croàcia està disposada a acceptar el seu lloc entre els països de la Unió Europea, i a crear una Europa més forta i unida. Una Unió dinàmica que tots desitgem que tingui èxit. Donem, doncs, la nostra benvinguda a Croàcia.