de set en set
Carn
Uns científics holandesos han aconseguit cuinar una hamburguesa feta amb carn artificial, creada a partir de cèl·lules mare de vaca. En el laboratori, els científics van crear cultius cel·lulars que, fusionant-se entre si, van formar una massa palpitant de carn, músculs i tendons que van guardar al congelador. Estaven molt contents perquè es van estalviar el temps, els diners i els aliments de criar i engreixar una vaca de veritat. A principis d'agost els científics van treure diverses mostres del congelador, les van amassar, les van cuinar davant d'un grup de periodistes a Londres i van anunciar la bona nova al món: un nou producte alimentari d'alt valor nutricional en relació amb l'escassa despesa energètica de produir-lo, ideal per reduir la fam i la desnutrició. L'únic problema, van dir, és que el color blanquinós no resulta gaire atractiu, i el sabor encara l'han de millorar: hi faltava sal i pebre. Però en general n'estaven satisfets. Un petit tast per a un home, però un gran tiberi per a la Humanitat.
Ara que les feines van escasses al sud d'Europa, els economistes de bata blanca de l'FMI proposen reduccions de sous, i contractes de laboratori fets tan sols de músculs i tendons a l'estil dels minijobs alemanys: molt més barats que crear i mantenir un treballador sencer. Amb menys inversió empresarial, feina per a més gent, encara que no sigui feina de debò sinó transgènica. Dilluns el president de la CEOE, Joan Rossell, va proposar eliminar privilegis als treballadors indefinits i injectar-los cèl·lules de temporalitat i flexibilitat.
No sé si aquesta és la manera d'eliminar l'atur, ni si les hamburgueses artificials posaran fi a la fam al món. De moment, sindicalistes i ecologistes han posat el crit al cel i diuen que la fam no s'acabarà amb productes de laboratori sinó amb una distribució justa i racional dels recursos. Però què en sabran ells, pobrets, que són els únics amb la fantasia de voler viure, encara, en un món real, entre carns i verdures i feines de veritat.