Bagul d'estiu
Maquetistes egipcis que no jugaven
L'estiu té moltes coses efímeres: hi ha amors que duren tot just el que s'allarguen unes vacances estivals, gel que es fon ràpidament amb les altes temperatures... fins i tot el recés de les vacances s'escola entre les mans abans que ens n'adonem. L'estiu té també el seu propi art, que acostuma a morir quan les platges queden desertes a la tardor, perquè el temps no convida a enfangar-se amb sorra molla i aigua de mar. Són els castells de sorra.
Malgrat que fer castells a la sorra és una pràctica que associem amb la canalla, el cert és que cada cop més ha anat evolucionant de divertiment estival a pràctica artística, cosa que té relació amb els seus orígens.
Malgrat que no hi ha una data històrica concreta per situar la primera figura de sorra, s'ha constatat que els egipcis feien models a escala amb sorra de les piràmides i de les gegantines escultures a l'aire lliure que construïen en honor dels déus. També s'ha pogut certificar que al segle XIV el poeta indi Balaram Das va crear amb sorra diverses figures de caire religiós.
Ara bé, la construcció de castells de sorra amb finalitats artístiques té l'origen als Estats Units a principis del segle XX, per bé que se'n poden trobar rastres al llarg de la història als segles XVI i XIX. Un dels primers documents que certifiquen la creació d'una escultura de sorra data del 1897 i consigna el nom del nord-americà Philip McCord, que va crear amb sorra una figura d'una dona amb un nen a Atlantic City, a l'estat de Nova Jersey. Segons aquest document, McCord va fer l'escultura per guanyar uns quants diners i ho va fer amb prou èxit, perquè a partir d'aquell moment va rebre diversos encàrrecs per construir més figures de sorra a la platja.
Pel que fa a Europa, l'escriptor Emory James va publicar un article a la premsa en què recull que el 1901 un professor de nom Eugen Bormel va construir una escultura de sorra a la població de Nordeney, a la costa alemanya del mar del Nord. Bormel, però, no feia castells a la sorra per lucrar-se, perquè tots els diners que recollia els donava per a obres de caritat.
Ara bé, una de les primeres imatges d'un castell de sorra es troba en un llibre anglès del 1838 de caire educatiu i religiós, on es veu un nen fent un castell de sorra mentre discuteix amb el seu mestre sobre arquitectura i les ensenyances dels antics grecs. Un dels primers concursos a Europa té lloc el 1900 a Gal·les del Nord i va tenir el patrocini de la companyia lletera Bovril. Devia anar força bé, perquè poc després una marca de whisky va patrocinar un certamen similar.
L'eclosió del fenomen té lloc, però, a Califòrnia als anys setanta del segle XX gràcies a Gerry Kirk i Todd VanderPluym, creadors d'Escultors Internacionals de Sorra. Van ser els primers a organitzar equips per fer castells i figures a les platges, donant lloc a un nou corrent artístic. A partir d'aquí comencen a organitzar-se arreu del món competicions d'escultures de sorra; una de les més prestigioses es fa anualment a Sidney.