Opinió

Bagul d'estiu

Un estri per a reis en mans d'esclaus

A la Xina els vanos tenien un ús decoratiu i al Japó, ritual

Abans que la tec­no­lo­gia inundés el nos­tre món i els locals públics es refri­ge­res­sin amb el de vega­des polar aire con­di­ci­o­nat els humans ja havíem tro­bat una manera de fer pas­sar la calor: el vano. Encara avui con­ti­nua sent un bon com­pany de viatge en aque­lles situ­a­ci­ons en què l'única manera de con­di­ci­o­nar l'aire és a còpia de fer anar el canell.

Un cop més els egip­cis van ser la pri­mera gran civi­lit­zació a fer-ne ser­vir. Els seus eren grans, esta­ven fets amb plo­mes i els que els sos­te­nien eren els esclaus que havien de pro­cu­rar que el faraó no passés calor. Amb aquest estri, a més a més, li espan­ta­ven les moques i altres insec­tes. També s'han tro­bat res­tes de vanos entre els etrus­cos, 500 anys abans de Crist.

El vano portàtil és, però, un invent xinès. A banda de fer-lo ser­vir per alleu­ge­rir els rigors esti­vals, pels xine­sos era un ele­ment deco­ra­tiu i un signe d'elegància. Per fer-lo s'uti­lit­za­ven sedes, paper, plo­mes, bambú, encai­xos, mar­fil i fusta. Fins i tot eren una mos­tra de com­pli­ci­tat amo­rosa. La tra­dició xinesa és mil·lenària i hi ha qui en situa l'ori­gen el 2.697 aC en època de l'empe­ra­dor Hsien Yuan. Una lle­genda atri­bu­eix la seva invenció a la filla del man­darí Kan-Si, que va fer ser­vir una antifaç per ven­tar-se durant una festa de dis­fres­ses.

Per altra banda, són els japo­ne­sos els qui al segle VII després de Crist creen el vano ple­ga­ble, que té con­no­ta­ci­ons ritu­als.

Paral·lela­ment a la història del vano evo­lu­ci­ona la del ven­ti­la­dor, un sis­tema més sofis­ti­cat per pro­por­ci­o­nar aire. Un dels pri­mers ven­ti­la­dors semi­mecànics es feia ser­vir 500 anys abans de Crist a l'Índia i a l'Ori­ent Mitjà. El punkah era un ven­ti­la­dor que es pen­java al sos­tre, estava cobert per un marc de tela i fun­ci­o­nava quan els serfs esti­ra­ven unes cor­des que feien moure el rudi­men­tari ven­ti­la­dor. Les ver­si­ons autònomes, que no neces­si­ta­ven ajut humà, no apa­rei­xe­rien fins al segle XIX amb l'arri­bada de la Revo­lució Indus­trial.

Fins que això no va pas­sar, i en soci­e­tats menys escla­vis­tes, el vano va ser l'únic estri per apai­va­gar la calor. A Europa arri­ben des de la Xina por­tats pels grans viat­gers. Es con­si­dera, amb tot, que els intro­duc­tors dels vanos ple­ga­bles a Europa són els jesuïtes; tot i que va ser Cate­rina de Mèdici qui els va fer arri­bar a França.

A Occi­dent, i durant l'edat mit­jana, el vano o fla­be­lum for­mava part de la litúrgia cris­ti­ana; es feia ser­vir durant la con­sa­gració per pro­te­gir l'euca­ris­tia d'insec­tes i refres­car el cele­brant. Entre els països euro­peus on més arrela hi ha Espa­nya, on ja apa­reix docu­men­tat al segle XIV, sem­pre com a com­ple­ment reial. Al segle XVIII Espa­nya es con­ver­teix en un dels prin­ci­pals pro­duc­tors de vanos del món, jun­ta­ment amb fran­ce­sos i ita­li­ans.

És un segle més tard que tot can­via. El 1832 apa­reix un dels pri­mers ven­ti­la­dors mecànics, i el 1886 apa­reix el pri­mer elèctric, obra del nord-ame­ricà Schuy­ler Ska­ats Whe­e­ler, que era un apre­nent d'Edi­son. I d'ales­ho­res fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.