Opinió

Ca montes

És la llibertat, no la riquesa

L'article de Simon Jenkins és sorprenent i enlluernador

“Cap nació no vol ser independent per a ser més rica: vol ser independent per a ser més lliure.” Simon Jenkins obria amb aquesta frase, tan contundent com entenedora i concreta, el seu llarg article de dimarts a The Guardian. Ho feia hores després que el govern d'Escòcia presentés el llibre blanc sobre la independència, una descripció modèlica de com quedarà el seu país si els ciutadans decideixen donar suport a la proclamació d'independència en el referèndum de setembre de 2014.

Jenkins, que és un anglès nascut a Birmingham, no és un periodista qualsevol. Va ser editor del Times, cap de política del sempre irreverent The Economist i és un columnista de lectura obligada així com un escriptor seguit i admirat a la Gran Bretanya. “Prou de lliçons: els escocesos volen llibertat, no riquesa”, titulava l'article, que ha provocat una notable polèmica al Regne Unit.

Acostumats al fet que se'ns presente l'actitud britànica com a tolerant, en contrast evident amb la intolerant actitud espanyola, l'article de Jenkins és sorprenent i enlluernador. Reconec que em va desconcertar per un moment. Hi explica tanmateix coses que per a nosaltres no són necessàriament una novetat. Sobretot si les traspassem al debat local. Diu per exemple que Londres no vol entendre que els estats nació han perdut la batalla “per dalt i per baix”, a mans de les entitats supranacionals com la Unió Europea i de les subnacionals com Escòcia. I diu, sense la més mínima ombra de dubte, que l'ona de xoc del referèndum escocès, fins i tot si és el cas que l'acaben perdent els partidaris de la independència, ressonarà arreu d'Europa i el món, parant esment especial a Catalunya. Jenkins afirma, i el que diu ens sona molt, que la tradició política anglesa, londinenca específicament, no sap de matisos ni de pluralisme i que el preu que ha pagat per això és ja molt alt. “La seua arrogància ja ha costat un imperi i ben bé en podria costar un altre”, afirma, en un text que a Espanya farien bé de llegir amb lupa i parant la màxima atenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia