La llei electoral i el gattopardisme
Aquest diari explicava dijous passat que entre els treballs previs a la discussió sobre la nova llei electoral catalana hi ha l'anàlisi de diversos escenaris possibles, obtinguts a partir de diferents fórmules de càlcul del nombre d'escons. Curiosament –o no–, aquestes prospeccions no aporten cap sorpresa: fos quin fos, d'entre tots els explorats, el sistema que es fes servir per determinar el nombre de diputats de cada partit, les actuals formacions amb presència parlamentària obtindrien un nombre de representants similar al que tenen ara, dos amunt, dos avall.
No sembla pas que se'n pugui esperar un resultat gaire diferent, d'una llei electoral confeccionada pels mateixos partits que se n'han de beneficiar. Ens trobem davant d'un exercici evident del que en política se'n diu gattopardisme, que és fer veure que es canvien coses perquè, al capdavall, no canviï absolutament res. Immobilisme sota una disfressa d'amatent populisme. No es veu enlloc cap esforç per recollir les evidències que la ciutadania mostra cada vegada que es manifesta sobre l'exercici de la política i la idoneïtat dels representants. No s'adverteix cap voluntat d'aprofundir en cap aspecte que ens acosti més a un exercici democràtic en el sentit més literal del terme. Ni proporcionalitat entre vots i escons, ni elecció directa dels candidats, ni extreure dels partits la intermediació del vot. Tot el que fins ara s'ha aconseguit avançar és un circumstancial consens perquè es puguin triar els candidats d'una llista, i no escollir entre els de diferents llistes.
El temps actual és moment de mobilitzacions. El nostre marc de relacions polítiques i econòmiques està retrocedint més enllà del que la memòria de la majoria recorda i la indignació que això provoca també ens retorna a passatges d'activisme social del passat, un activisme encara creixent, perquè els més grans hem perdut energia i els més joves, tot just comencen a despertar. Vet aquí el contrast: els partits confegeixen una nova llei electoral fent càlculs a partir dels resultats de les darreres eleccions i no s'adonen que la fórmula que finalment s'autoconcedeixin potser no els evitarà ser rebolcats per l'onada que va venint.