Una investigació històrica i científica de caràcter mític

L'etapa històrica de la monarquia catalana és un període en què es van configurar molts dels trets que donarien cohesió a la nació catalana. El seu estudi, que encara ofereix amplis territoris d'investigació, és una matèria apassionant i d'un gran interès per conèixer millor la nostra història.

Dijous passat es va fer pública la futura exhumació de les restes de Pere II el Gran, que es troben en una tomba del reial monestir de Santes Creus. Aquest fèretre no ha estat profanat com ha succeït amb la resta de tombes dels monarques catalans. Aquesta circumstància, afavorida pel fet del gran pes de la llosa que cobreix el sepulcre i del conjunt escultòric que té al damunt, permetrà un treball d'investigació en condicions òptimes. El sepulcre serà obert el febrer del 2010, després que s'hagin fet tots els treballs preparatoris sense malmetre el cos momificat del rei i tots els elements que l'acompanyen.

En aquest procés previ a l'exhumació s'han pogut veure imatges de l'interior gràcies a una endoscòpia. Un cop obert el sarcòfag i analitzat el seu contingut, s'obtindran dades com ara de què va morir, quines malalties havia tingut, quins vestits duia i quina configuració física tenia. A més, l'anàlisi del seu ADN permetrà construir un mapa genètic de la monarquia catalana que, entre altres informacions, aportarà la possibilitat de destriar quins ossos pertanyen, i quins no, a Jaume I, pare de Pere II, enterrat a Poblet. Tot i que no es tracta d'una troballa en el sentit estricte, ja que l'existència de la tomba era un fet conegut, aquest procés d'investigació el podem considerar com una gran troballa que a més del caràcter històric i científic, també té naturalesa mítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.