Acord anticrisi: un gra de sorra o més palla que gra

Govern, sindicats i patronal van firmar ahir l'acord anticrisi, que inclou un paquet de mesures que impliquen una inversió de 5.700 milions d'euros, que el president Montilla va definir com «el gra de sorra» que els firmants aporten per establir les bases del creixement del país. Tants milions poden fer pensar que definir-lo com un gra de sorra és un excés de modèstia, però un repàs als trenta compromisos firmats indica que aquesta expressió s'ajusta a la realitat.

El document que ahir va servir de base per escenificar en una foto que hi ha consens per lluitar contra la crisi és bàsicament l'actualització –posant-hi els números del pressupost de la Generalitat per al 2010– de l'acord estratègic de l'any 2005, el que va encetar la sèrie de fotografies unitàries a les quals pertanyen les firmes dels pactes nacionals sobre habitatge, recerca i innovació, immigració i infraestructures, i les constitucions de tantes meses sectorials que els mateixos sindicats van dir que no en farien cap mes perquè es perdien.

Les novetats –el gra de sorra– de la firma d'ahir són bàsicament dues: l'establiment per a l'any que ve d'un ajut extraordinari per als autònoms sense feina i sense recursos econòmics, i els 100 milions d'euros que el govern català destina a plans d'ocupació local. Aquestes dues mesures sí que es poden considerar el que Montilla va definir com a «respostes ràpides». La resta –com ara la comissió que estudiarà com donar més eficàcia a la formació professional, les inversions per desplegar el pla per al dret a l'habitatge fins l'any 2012 o l'augment del pressupost de serveis socials– són simples recordatoris dels objectius que els firmants es van fixar fa quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.