No és conspiració, és un govern desmanegat

Els inversors demanen més interès pel deute públic espanyol, i el govern socialista ho emmarca en una conxorxa financera internacional contra l'euro. Les teories de la conspiració són molt atractives, però les coses solen tenir una explicació més senzilla, i és la cosa més normal del món que els inversors demanin un preu més elevat per als seus diners si perceben que augmenta el risc de no cobrar, i en el cas espanyol aquest risc continua sent mínim, però ha augmentat, sent com és l'única economia del món desenvolupat que no ha sortit de la recessió i que, segons les previsions governamentals, tindrà una taxa d'atur superior al 15% fins a l'any 2013. El fet que, com es va saber ahir, hi hagi fons d'inversió que apostin per la baixada de l'euro no abona les tesis de la teoria conspirativa dels especuladors, entre altres coses perquè no és seriós que es vegin fantasmes quan els mercats fan baixar l'euro i no se'n trobessin quan era alt en relació amb el dòlar i tothom lamentava que perjudicial que arribava a ser per a les exportacions europees.

Els dubtes sobre la solvència de l'economia espanyola s'esvaeixen convencent els mercats que són creïbles les polítiques que s'anuncien. No n'hi ha prou a ensenyar gràfics que mostrin que el dèficit públic baixarà de l'11,4% del PIB del 2009 al 3% el 2013, ja que ningú se'ls creu si els presenta un govern desmanegat. Ho va dir ben clar ahir el conseller d'Economia, Antoni Castells, socialista: el govern espanyol va haver d'anar a Londres «a tranquil·litzar» els mercats després que es produïssin «certs desajustos que grinyolen» des que es van anunciar algunes propostes, com ara la reforma de les pensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.