Prova de foc per a una xarxa elèctrica dèbil i antiga

Tres setmanes després de la gran nevada que va col·lapsar mig país, però que sobretot va deixar centenars de milers de ciutadans sense subministrament elèctric durant molts dies, cada cop és més clar que s'imposa revisar la normativa que regula el disseny i la resistència de les torres de les xarxes elèctriques. Aquest dilluns es va afegir al debat un informe del Col·legi d'Enginyers de Camins, Ports i Canals de Catalunya en el qual es qüestiona l'excepcionalitat de la nevada i es demana directament a l'administració que obligui les companyies a instal·lar arreu del país torres elèctriques que siguin tan fortes com les de les zones de mitjana i alta muntanya. Efectivament, a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya, on la nevada va ser també molt forta, no hi va haver pràcticament cap problema, i les torres no es van doblegar pel pes de la neu i el glaç com si fossin de mantega com va passar a les comarques del prelitoral i el litoral.

Cada cop sembla més clar, d'altra banda, que els problemes a la xarxa elèctrica també es van produir per altres factors, com ara l'envelliment de les mateixes instal·lacions i el poc o nul manteniment, sobretot a les línies de mitjana i baixa tensió, que és on hi va haver més avaries.

Són unes dades a tenir molt en compte amb vista al futur, perquè ni les comarques gironines –la zona més afectada– ni la resta del país no es poden permetre una xarxa elèctrica antiga i dèbil. Una xarxa, encara amb pedaços, que passarà la primera prova de foc aquesta Setmana Santa, amb l'arribada de cop de milers de turistes a les segones residències, i amb un augment del consum que altres anys ja ha provocat situacions ben problemàtiques en diverses poblacions turístiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.