Editorial

La resposta europea a Putin

La diplomàcia europea ha fracassat en l’objectiu de dissuadir Vladímir Putin d’atacar Ucraïna per sotmetre-la als interessos militars i geopolítics de Rússia, però ha reaccionat amb determinació a aquest trencament unilateral de la pau al continent, inèdit des que l’Alemanya nazi va iniciar la Segona Guerra Mundial. La seva resposta en cap cas podia ser una intervenció directa en el conflicte bèl·lic i, per tant, es basa a aconseguir que a Putin la guerra li surti prou cara perquè la seva pròpia balança de beneficis i pèrdues el convidi a abandonar la via de l’agressió militar per tornar a la via diplomàtica. Les sancions econòmiques, que no tenen precedents, són evidentment una de les claus per posar fre a la bogeria desencadenada per l’autòcrata rus i van des de tallar el finançament de Rússia als mercats internacionals fins a propiciar la caiguda del ruble i l’encariment de la vida en aquell país, passant per bloquejar els interessos de les grans empreses russes al continent o per tancar l’espai aeri als seus avions.

Hi ha una altra clau, però igualment important, que és impedir la ‘guerra llampec’ que Putin necessita i tenia planejada per acabar la feina al cap de pocs dies, i amb els fets consumats poder imposar les seves condicions sense una resistència ni un desgast gaire grans. I aquí és on entra la segona part de la resposta europea, que és el suport material i logístic i el subministrament d’armes a Ucraïna des de diversos països de la UE, a més del Regne Unit i els Estats Units, amb decisions històriques com ara la d’Alemanya, que ha trencat el principi de no enviar armes a zones de conflicte. La implicació d’Europa en el futur d’Ucraïna i els ucraïnesos és clara i consistent, però encara ho haurà de ser més si es confirma que ha d’acollir una onada de refugiats que es calcula en prop de cinc milions de persones. En tot cas, la seva resposta li ha permès recuperar una certa iniciativa en aquest conflicte, com ho demostra la reacció excèntrica, irracional i conceptualment suïcida de Putin esgrimint l’amenaça de les armes nuclears russes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.