Editorial

Un fiasco al cor de les estructures d’estat

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Xevi Sala, Anna Puig, Toni Brosa, Toni Romero, Irene Casellas, Susana Oliveira, Sara Muñoz, Carles Sabaté Teresa Márquez, Dolors Bellés, David Brugué i Sara Muñoz.

El fiasco en les proves del concurs d’estabilització de la Generalitat és especialment greu perquè afecta la funció pública; és a dir, un dels pilars de les estructures d’estat que vam quedar que volíem tenir. I externalitzar la convocatòria sense garantir el necessari control de qualitat, i faltant al respecte als milers de ciutadans que hi van aspirar, no es pot pas dir que sigui el camí adequat. Veníem, a més, d’una situació prèvia que ja exigia modificacions per posar fi a la interinitat de molts treballadors de la Generalitat que feia temps que esperaven una convocatòria similar. La importància de la cita de dissabte, amb 13.581 persones convocades, requeria una organització que no va estar a l’altura, amb llargues esperes, manca d’informació, proves cancel·lades i molts errors en la identificació dels opositors. De moment s’estudia com rescindir el contracte amb l’empresa i ha estat destituïda la directora general de la Funció Pública, Marta Martorell, perquè no es va fer el seguiment que pertocava, però cap de les dues mesures són suficients. Pel que fa a l’empresa, s’ha d’evitar assumir el cost dels 1,4 milions d’euros establerts en el contracte per incompliment flagrant de la tasca encomanada. Però també cal revisar a fons les circumstàncies que van dur fins a aquesta adjudicació i les condicions amb què finalment es va dur a terme la feina. Igualment cal garantir el retorn de les taxes i despeses a les persones afectades i, sobretot, tenint en compte l’esforç que representa acudir a convocatòries tan exigents, repetir amb la màxima celeritat possible les proves susceptibles d’error. Perquè tant o més greu que el desastre de dissabte ho seria allargar més del compte la resposta de l’administració. En aquest sentit, l’obertura per part del govern català d’una bústia per rebre les queixes, tal com havien demanat els sindicats, ajudarà a establir l’autèntica dimensió del drama. En el terreny estrictament polític és positiu que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, hagi demanat comparèixer davant el Parlament per donar totes les explicacions, però l’episodi obliga a replantejar les externalitzacions, que no són res més que la privatització dels serveis, i no sempre amb resultats millors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.