Editorial

Després de la gesticulació, la negociació

El PSOE i el PSC han respost a la resolució pactada per ERC i Junts ahir a la matinada –i aprovada al Parlament gràcies a l’abstenció de la CUP– brandant el fantasma de la repetició electoral. És una sortida que pot temptar Pedro Sánchez, sobretot si la demoscòpia li continua engreixant les expectatives, però cal no perdre de vista que estem en temps de gesticulacions. El compromís de no investir cap president “que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum” és prou vague per admetre tant la interpretació que obre la porta a la investidura com que la tanca i, per tant, ho deixa tot a la concreció de les negociacions. És possible que al PSOE el preocupi més si de la resolució del Parlament se’n deriva la recuperació d’alguna acció concertada d’ERC i Junts en les converses que fins ara han mantingut per separat. Tant la moció com la reacció socialista responen, d’una banda, a l’intent de tornar a marcar les línies d’un terreny de joc que s’estava difuminant en les últimes setmanes, i, de l’altra, a un moviment de posicions negociadores. Un terreny de joc, el de la negociació, que el compte enrere fins al 27 de novembre farà visitar a diari un cop descarregats el llast i la dilació que ha representat l’intent d’investidura fallit de Feijóo.

Depèn dels dos grans partits independentistes que la resolució votada ahir tingui sentit o es perdi en el maremàgnum de la retòrica. En trobarà si serveix per guanyar terreny en la resolució del conflicte –via referèndum–, però també si permet apuntalar posicions negociadores en aspectes de caire menys polític però igualment rellevants per poder votar la investidura. Pel que fa al conflicte, el punt de partida per resoldre’l és el reconeixement del fet i dels interlocutors de l’altra part. I si s’ha admès la naturalesa política del conflicte, s’han fet efectius uns indults que un dia no eren possibles, el president Puigdemont ja no és un fugitiu sinó l’interlocutor de Junts i s’ha acceptat de grat o per força la necessitat d’una amnistia, bé estarà tot el que contribueixi a portar al debat polític la necessitat d’un referèndum que a Catalunya fa anys que té un suport molt majoritari i estable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.