Editorial

L’aliança del Suprem i Vox

La Llei Orgànica 1/2024 d’amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya, va entrar en vigor avui fa just un mes. Des d’aleshores la seva aplicació ha estat més que controvertida i el recompte fins ara és de 74 persones amnistiades, 50 de les quals són policies –46 policies nacionals i 4 mossos–, 20 manifestants independentistes i quatre càrrecs públics. La llei d’amnistia, la més transcendent aprovada aquesta legislatura i una de les més importants dels últims anys, ha topat amb el recel d’una part de la judicatura que es nega a aplicar-la. Negant l’amnistia per a determinats delictes amb interpretacions jurídiques rocambolesques o bé buscant la via de la qüestió d’inconstitucionalitat o les prejudicials al TJUE per dilatar els processos. Fins ara només la sala d’apel·lacions del TSJC, que presideix Àngels Vivas, i algun jutge han apel·lat a la literalitat de la llei per tancar carpetes i aplicar la mesura de l’oblit penal. El Tribunal Suprem, l’alt tribunal que estableix jurisprudència, és el capdavanter de la croada judicial contra l’amnistia, amb l’objectiu estratègic de deixar-ne fora els líders del procés i impedir el retorn dels exiliats sota l’amenaça d’una detenció.

Vox és la baula que dona aire a la sala segona del Tribunal Suprem. La fiscalia i l’advocacia de l’Estat, a partir de l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, s’han retirat de la persecució de l’independentisme desplegada durant els darrers set anys. De la rebel·lió a l’alta traïció, passant pel terrorisme, la sedició, la malversació, la prevaricació... i quan no quedava més remei la desobediència, el poder judicial espanyol ha desplegat tot el Codi Penal. Ara el Suprem només compta amb la connivència de Vox i la instrumentalització política de les acusacions populars que exerceix contra l’independentisme per fer descarrilar l’amnistia. Sense el partit ultra de Santiago Abascal qüestionant l’aplicació de la llei, la sala de Marchena no hauria pogut fer les seves reinterpretacions del delicte de malversació. Tampoc el jutge Pablo Llarena podrà decretar una hipotètica ordre de presó contra el president a l’exili Carles Puigdemont, si és que Vox no li ho demana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia