Editorial

Menors no acompanyats, els més sols

La Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència que dijous va decidir sobre el repartiment de menors no acompanyats que esperen a les Illes Canàries ha estat la constatació del fracàs de la política davant un drama humanitari. I alhora una instrumentalització política perversa d’una emergència humanitària, la més urgent i sensible perquè afecta nens i joves menors de 18 anys. Vox ha materialitzat el trencament dels acords de govern amb el PP volent visualitzar la duresa del partit contra la immigració, seguint els seus postulats racistes i xenòfobs, un regal que d’altra banda ajuda els populars en el seu nou discurs de centralitat, malgrat les crisis de govern que s’obren al País Valencià, a més de l’Aragó, Múrcia, Castella i Lleó, Extremadura i l’executiu balear de Marga Prohens, que governa amb els vots del partit ultradretà.

6.000 menors esperen a les Canàries i s’ha acordat tot just el repartiment de 400 menors, amb l’abstenció del govern català (31 menors), que reclama una regulació que garanteixi els recursos per fer front a una emergència que ja manté tensionada l’estructura d’acolliment. A Catalunya han arribat aquest any al voltant de 1.500 menors no acompanyats i segons el conseller Carles Campuzano s’espera arribar als 3.000 a final d’any. Com sempre, el tema de la immigració continua governant-se amb pedaços, tant a l’Estat espanyol com a Europa, perquè l’emergència dels 6.000 menors que esperen a les Canàries és també un problema europeu. Menors i adults de diferents parts del planeta continuaran arribant a la recerca del somni europeu. Segurament des d’Europa, preocupats per problemes estructurals com ara el de l’habitatge i la sensació d’un estat del benestar que fa aigües, som poc conscients del privilegi europeu que empeny cap al Vell Continent l’èxode de centenars de milers de persones cada any, entre les quals molts nens sols. Si els governs, amb la complicitat activa dels ciutadans, no hi fem front sense jocs polítics i partidistes i posant al lloc central del debat els drets humans, difícilment trobarem camins per a un problema complex com aquest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia