Editorial

Controls nàutics en un “mar de ningú”

Fa temps que centrem molts esforços, i encara no els suficients, a evitar noves agressions urbanístiques a les nostres costes, però mai hem abordat amb la suficient contundència i intensitat un altre tipus d’agressions: les nàutiques. L’augment de propietaris d’embarcacions d’entreteniment, les opcions cada vegada més assequibles per llogar-ne en períodes curts i la relativa facilitat amb què es pot obtenir el carnet bàsic de conducció han fet proliferar la presència i l’ús dels vehicles nàutics amb els corresponents problemes de contaminació i de seguretat que això representa. Sense oblidar-nos de les motos aquàtiques, cada vegada més presents. La situació s’agreuja no només per pura acumulació massa a prop de les zones de bany o en paratges sensibles, sinó també quan això es combina amb l’incivisme. L’accés per mar a cales d’ús molt restringit pel seu valor mediambiental o la celebració de macrofestes a dalt d’embarcacions amarrades en indrets idíl·lics en són dos exemples.

Molts ajuntaments ja estan començant a posar fil a l’agulla per posar fi a aquest “mar de ningú”. Però tot i comptar amb la complicitat d’entitats conservacionistes, com SOS Costa Brava, és difícil eliminar la impunitat invasiva dels conductors i passatgers de les embarcacions i les motos. Perquè, a més, a mesura que augmenten els controls i el desplegament de balises a determinats municipis, s’incrementa la pressió d’aquest trànsit marítim en els altres municipis més laxes. Trànsit imprudent i contaminant i fondeig indegut no poden continuar perjudicant amb total impunitat aigües i cales que són de tots. Gaudir de l’esbarjo estiuenc aprofitant el nostre entorn privilegiat és un luxe que no hem de perdre, però és necessari saber-ho combinar amb el respecte al patrimoni natural i a la resta de persones, aquest és un equilibri que no es pot posar en perill. Com sempre, és clar, estem limitats pels recursos que els ajuntaments poden destinar a aquesta mena de controls suplementaris, també a les competències administratives a dins de l’aigua; per això és important apel·lar a la consciencia cívica, també l’aquàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia