Editorial

Israel porta al límit la tensió

L’assassinat del líder i cap de l’ala política de Hamàs Ismail Haniyeh per part d’Israel –tot i que Tel-Aviv guarda silenci sobre l’autoria, pocs dubtes hi ha– és un dels fets més greus que incideixen en la tensió extrema que es viu a l’Orient Mitjà des que les milícies de Hamàs van protagonitzar la matança del 7 d’octubre. El temor que el conflicte entre Israel i l’organització palestina evolucioni cap a una guerra regional és més viu que mai. Ho és per factors múltiples. L’atac a Teheran representa un torpede a la via negociadora, ja que Haniyeh –que va ser primer ministre palestí durant uns mesos el 2006– era la cara més accessible de Hamàs i en aquesta condició havia participat en les converses per intentar assolir un alto el foc a Gaza. Tampoc és menor que Israel hagi disparat un míssil apuntant a la capital de l’Iran, enemic declarat i potència regional –el règim iranià ha promès que no quedarà impune– aprofitant que Haniyeh havia abandonat els seus refugis, a Turquia i a Qatar, per assistir a la presa de possessió del president iranià. La tercera font d’ignició és que l’operació que assassina Haniyeh s’executa l’endemà que Israel matés a Beirut el comandant de Hezbol·là Fuad Shukr, en represàlia per l’atac de dissabte contra una localitat dels Alts del Golan en què van morir dotze menors. I com que Israel continua sense trobar Yahya Sinwar, considerat el cervell dels atacs del 7 d’octubre i presumptament amagat a Gaza, les possibilitats que Netanyahu atengui els clams per desescalar el conflicte són més aviat febles.

Israel aprofita la debilitat dels Estats Units, amb una administració demòcrata en ple canvi de lideratge que fa equilibris per no perdre bous i esquelles en les eleccions del novembre. Les accions de Beirut i Teheran arriben pocs dies després que el primer ministre israelià escoltés peticions de rectificació durant la seva visita als EUA. Li ho va reiterar Joe Biden i ho va sentir per primer cop –i de manera més contundent– de Kamala Harris, però si la seva resposta ha estat prémer l’accelerador dels assassinats i el terror és que sap que Washington el pot mig renyar però que no li retirarà cap suport substancial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia