Editorial

Una intel·ligència artificial sota control

L’entrada en vigor, ahir, de la primera normativa europea sobre la intel·ligència artificial, de fet la primera del món, ens hauria de tranquil·litzar si no fos perquè com sol passar en el terreny de les noves tecnologies la llei arriba quan ja estan desplegant-se. Tot i això, benvinguda sigui la voluntat legisladora de controlar una indústria que de manera intencionada o involuntària pot trepitjar la privacitat de les persones i obrir un ventall perillós de distorsió de la realitat al servei d’interessos no sempre identificables. Regular un marc tan nou és altament complex però la defensa dels drets col·lectius exigeix arribar-hi a temps perquè ja tenim precedents on no va ser així. Per exemple, amb el desenvolupament de la telefonia mòbil i la instal·lació desbocada d’antenes de gran altura i de gran impacte ambiental i possibles efectes nocius per a la salut de les persones que, de mica en mica, es van anar acotant. Pel que fa a la IA, ens trobem amb unes aplicacions que ja poden tenir afectacions, es tracta, per tant, d’assegurar que aquestes aplicacions siguin beneficioses. Treure profit dels avenços tècnics sempre ha estat, precisament, un repte per a la humanitat.

Ara ha arribat l’hora, doncs, de començar a posar en pràctica una normativa que va acompanyada d’un debat entre les administracions i els operadors per aconseguir que també hi hagi una certa autoregulació del sector i s’aprovi també un manual de bones pràctiques. Pel que fa a la llei, per primera vegada s’estableix una llista de sistemes potencialment perillosos i d’altres que directament queden prohibits. Entre aquests últims, hi figuren els que poden emprar el reconeixement facial sense l’autorització dels afectats o els que poden fer-se servir per confeccionar ofertes comercials adreçades a persones grans amb l’objectiu que inverteixin els estalvis de forma insensata. Això sí, amb algunes excepcions, com ara la possibilitat que la policia pugui emprar totes les possibilitats tècniques si es tracta de perseguir el crim. Tots els salts tecnològics tenen aquestes dues cares, d’aquí la importància d’una llei que també aposta per al foment de la innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.