Editorial

El polvorí ultradretà al Regne Unit

L’onada de disturbis desbocada al Regne Unit després de la mort a ganivetades de tres nenes d’entre set i nou anys a mans d’un adolescent gal·lès de pares ruandesos, demostra la facilitat amb què el discurs xenòfob pot trobar qualsevol excusa per escampar l’odi fins i tot en països de llarga tradició inclusiva. Grups ultradretans han aprofitat la tragèdia per enfrontar-se amb la policia i incendiar els carrers, vinculant barroerament l’acció del detingut, Axel Rudakubana, amb la immigració irregular. La situació ha generat imatges poc habituals al país, amb agressions a la policia i destrossa de mobiliari urbà, fins al punt que hi ha un balanç provisional de prop de dues-centes persones detingudes. Els objectius de les onades de vandalisme s’han traduït també en assalts a mesquites i saquejos de comerços regentats per musulmans.

El primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, s’ha enfrontat d’aquesta manera al seu primer repte d’ençà que va accedir al càrrec i ha anunciat la creació d’una nova unitat policial per fer front a “accions violentes, garantir la seguretat als carrers i evitar que fets similars es puguin repetir”. Per la seva banda la ministra de l’Interior, Yvette Cooper, ha proclamat de manera solemne que la ciutadania té dret a manifestar-se i protestar, però no a practicar la violència delictiva. Com sol ser habitual en aquesta mena de comportaments agressius, tot parteix de falses notícies, perquè el presumpte culpable és un ciutadà britànic i encara es desconeix per quin motiu va irrompre en un centre recreatiu de Southport, al nord-oest d’Anglaterra, va clavar ganivetades a les tres nenes mortes i va intentar ferir-ne una desena més. Es tracta d’un reflex de l’augment de les opcions de la ultradreta als diferents parlaments, impulsades per un vot extrem que compra el discurs distorsionador d’una realitat molt complexa. I també té a veure amb la retòrica antiasil propulsada per l’anterior executiu conservador. Les grans capitals son un polvorí que en qualsevol moment es pot encendre. És imprescindible que la policia actuï amb contundència davant els brètols i que socialment els aïllem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia