Editorial

Puigdemont torna a desafiar l’Estat

No s’ha deixat detenir. Ha tornat el dia de la investidura del candidat socialista Salvador Illa, com havia promès, però ha decidit no regalar a la judicatura espanyola la seva detenció després de set anys de persecució més enllà de les lleis, inclosa la d’amnistia que fa gairebé dos mesos que va ser aprovada. Carles Puigdemont continua essent un problema per a Espanya i la seva qüestionada i qüestionable democràcia “on les amnisties no amnistien”, en paraules del mateix Puigdemont. El desafiament que ahir va escenificar amb la seva tornada en ple centre de Barcelona, d’on va desaparèixer de la mateixa manera en què hi havia arribat sense ser detectat ni detingut, enviava un missatge clar a l’Estat del seu habitual ‘No surrender’ per constatar que la lluita independentista continua. Ho deixava clar en el seu discurs quan va entonar la frase “Encara som aquí”. Una vegada més, el president a l’exili va demostrar que té la capacitat de sorprendre i, sobretot, de no rendir-se davant una detenció (il·legal) que tothom donava per segura, amb un dispositiu dels Mossos desproporcionat, amb llançament de gasos inclòs i una operació pròpia per combatre el terrorisme.

Carles Puigdemont va convertir el seu esperat retorn en una reafirmació nacional mentre l’Estat s’ho mirava i l’alta judicatura, que no ha desistit de la seva persecució, continuava esperant. El desafiament a l’Estat, però, va anar més enllà i el va estendre a totes le veus que en dies anteriors havien donat per fet que l’objectiu de la tornada de l’exili era boicotejar la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Puigdemont hi feia referència en el seu breu discurs a l’Arc de Triomf: “Allò que aprova el nostre Parlament, ens agradi o no ens agradi, ho respectem.” Malgrat uns moments d’incertesa a la tarda per les informacions que apuntaven a una possible detenció del secretari general de Junts, Jordi Turull, que va portar la formació independentista a demanar que se suspengués la sessió, el ple va transcórrer amb normalitat i es va votar el nou president. Les cadires buides dels diputats Carles Puigdemont i Lluís Puig a l’hemicicle eren, però, la constatació que la repressió continua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia