Editorial

Kamala Harris iguala la partida

La cursa cap a la Casa Blanca està oberta de bat a bat a cinquanta dies de les eleccions presidencials als Estats Units i aquesta és una bona notícia, atès que fa només un mes totes les enquestes sense excepció anunciaven una victòria clara de Donald Trump, després del trist paper del president Joe Biden en el cara a cara amb el candidat republicà. El salt de Kamala Harris de vicepresidenta invisible a candidata ungida pels Obama i les forces vives dels demòcrates ja va aconseguir trencar el pessimisme demòcrata i la poderosa inèrcia trumpista que decantava els sondejos, però ha estat el debat cara a cara entre Trump i Harris davant les càmeres de l’ABC dimarts passat el que realment ha capgirat l’escenari fins al punt d’igualar la partida. La victòria de Harris en el cos a cos i en la imatge l’han subscrit els experts i la major part de l’audiència i només la discuteix obertament el mateix Trump; això sí, amb la mateixa credibilitat amb què deixa anar ‘fakes’ com ara que els immigrants es mengen els animals de companyia dels ciutadans de Springfield, que hi ha Estats avortistes on maten criatures després de néixer o que té el suport incondicional de Taylor Swift.

La realitat és que tots els indicadors demoscòpics confirmen l’impacte positiu de Kamala Harris en la campanya, molt accentuat després del debat televisiu, i avalen per primer cop la possibilitat real que es converteixi en la pròxima presidenta dels Estats Units. També confirmen, però, la rocosa filiació trumpista d’una part considerable de l’electorat, que es mostra disposat a creure’s tot el que diu el magnat i a obviar tot allò que l’inhabilita per presidir la democràcia americana i la primera potència mundial. La batalla, per tant, tindrà com a objectiu convèncer els indecisos, els decebuts, els joves distants de la política o les minories (negres, hispans o musulmans) que se senten òrfenes de govern. Possiblement Harris tingui més recorregut que el seu rival en aquest sentit, però, a més de mantenir el pols amb Trump en el pròxim mes i mig, li caldrà concretar el seu programa de govern, perquè la disputa pels vots dels estats clau es preveu aferrissada i incerta fins al final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia