Editorial

EDITORIAL

Una irritant vaga salvatge

N'hi ha prou que una desena de treballadors es posin d'acord per provocar un caos monumental en una ciutat com Barcelona. És el cas, ahir, dels Ferrocarrils de la Generalitat. Els empleats van fer una jornada de vaga parcial per protestar perquè la direcció de l'empresa, en obediència a les normes d'austeritat, els ha abaixat el salari un 5 per cent. Els treballadors tenen el dret a fer vaga i pressionar l'empresa perquè busqui altres solucions. Però perden tota la raó quan aquesta protesta es fa fora del marc previst per la llei. I aquest no és altre que el compliment dels serveis mínims.

Ahir al matí no es va complir aquest requisit i la conseqüència va ser que milers d'usuaris es van veure privats del seu dret a la lliure circulació i que es van registrar uns embussos de trànsit pitjors que els habituals. Un panorama exasperant. Es pot al·legar que els serveis mínims es van incomplir perquè l'empresa va desistir pels actes vandàlics d'uns pocs vaguistes, que van impedir amb les seves accions la normal circulació dels combois. Aquest argument no té consistència. Els sindicats convocants de la protesta haurien de ser els primers interessats a evitar aquesta classe d'incidents.

La irritació dels usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat, d'altra banda un servei modèlic, és més que comprensible. Molts ciutadans, els que tenen la sort de conservar la feina, no devien entendre per què la negativa a assumir un sacrifici salarial, que potser ells sí que han hagut d'admetre, els perjudicava d'una manera tan radical i directa. Els sindicats han d'entendre que les vagues salvatges –i la d'ahir ho va ser– els prenen tota la raó. Potser els vàndals es van voler emmirallar en l'exemple dels empleats del metro de Madrid, que van tirar per la via de la vaga salvatge per aconseguir els seus objectius. Seria una deriva perillosíssima, que no solament perjudicaria els usuaris i la convivència, sinó que també feriria greument la raó sindical. La negociació és la via que s'ha de privilegiar per resoldre els problemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.