Editorial

EDITORIAL

L'Estat retalla i menysprea la investigació

La ciència que es fa a Catalunya patirà de valent l'any que ve. El govern espanyol s'ha vist obligat per les pressions internacionals a reduir notablement la despesa, sota l'amenaça d'haver de pagar uns interessos comparativament elevats per col·locar el deute i evitar el col·lapse financer. L'educació, la ciència i la investigació no s'han salvat de la retallada, que, de retruc, també afecta Catalunya, ja que hi ha centres capdavanters al nostre país que depenen en part o del tot del pressupost espanyol. Però si fan ciència a Catalunya, és ciència catalana.

Aquesta decisió contradiu radicalment el que el govern de l'Estat va predicar al començament de la crisi, quan, després de negar-la, va afirmar que la millor sortida era una fantasmal llei d'economia sostenible i l'aposta pel coneixement. El que passa és que una cosa és parlar i una altra de ben diferent és fer. I els fets són que el capítol d'inversions en el pressupost d'investigació, una àrea en la qual es fonamenta la competitivitat solvent i estable, serà objecte d'una retallada del 28 per cent que afectarà investigacions que hi ha en dansa. L'Estat espanyol, i consegüentment Catalunya, té un problema greu: la taxa de talent és exactament la mateixa que la d'altres països del nostre entorn, però després no hi posa els mitjans perquè aquest talent es desenvolupi i treballi aquí. En conseqüència, els talents se'n van. Tot plegat, un molt mal negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.