Veure brots verds en una situació un pèl menys negra

Ahir es van publicar les dades d'atur i ocupació del mes de maig, i el govern espanyol es va afanyar a parlar de canvi de tendència i que la crisi econòmica ha tocat fons. Diagnòstic que a sis dies de les eleccions europees mereix la mateixa credibilitat que els desmentiments rotunds que hi hagués crisi que feia el mateix govern socialista abans de les eleccions generals.

Les dades són menys dolentes que les dels mesos anteriors, perquè després de molt temps –18 mesos a Catalunya– l'atur baixa en termes mensuals i augmenta el nombre de cotitzants a la Seguretat social. Però la disminució de l'atur és tan minsa –221 persones–, que s'ha de ser extremament optimista per proclamar que ja tenim el primer brot verd de la recuperació: és cert que en el mateix mes de l'any passat el nombre de desocupats va augmentar de 5.860 persones, però s'ha de recordar que als resultats millors d'aquest maig hi han contribuït les contractacions efímeres lligades als plans subvencionats d'obres públiques municipals.

Ni brots verds ni seguretat que la crisi ja ha tocat fons. Potser l'ha tocat –després de mig any d'acomiadaments massius– en el sector de la construcció i en els serveis que hi estan relacionats, però no pas en el de la indústria, on l'atur va pujar el mes passat i on aquest es continuen anunciant tancaments de fàbriques i reduccions de plantilla. El ministre de Treball ja parla de canvi de tendència, però és més realista el director del Servei d'Ocupació de Catalunya, segons el qual no podrem dir que el mercat de treball es recupera mentre l'economia no creixi. I haurà de créixer molt perquè hi hagi feina per als més de 505.000 catalans desocupats (109.794 més que fa un any).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.