El mercat elèctric no serà lliure sinó més desgavellat

Dimecres entra en vigor la nova normativa de preus de l'electricitat, que obliga els clients amb potència superior a 10 kW a contractar el subministrament en el mercat lliure, mentre que la resta poden optar per fer el mateix o acollir-se a la tarifa d'últim recurs (TUR) que fixarà el govern estatal. Organitzacions lligades al primer grup –com ara la Cambra de Comerç de Barcelona i la patronal Pimec– demanen que es retardi el procés perquè a hores d'ara no hi ha prou informació perquè una empresa pugui comparar les ofertes. I organitzacions lligades al segon grup –associacions de veïns i de consumidors– també denuncien la desorientació que hi ha; l'exemple més clar és que encara no se sap quins preus fixarà la TUR, i així és impossible fer números per veure si convé més continuar amb els preus regulats o anar a negociar al mercat lliure.

El mercat d'electricitat només serà lliure de nom, perquè poc mercat hi ha on l'oferta no funciona. Un senyal que no funciona és que els usuaris rebin ofertes del mercat lliure dels seus proveïdors actuals, i no en rebin dels de les comercialitzadores, les més interessades a trobar un forat en el negoci. A les dificultats d'obrir-se pas en el mercat oligopolístic de les cinc grans distribuïdores s'hi afegeixen les traves que aquestes posen al desenvolupament de la nova normativa, vedant a la competència les bases de dades de clientela que aquesta necessita per poder enviar ofertes. L'expedient que per aquest motiu els ha obert la Comisión Nacional de la Competencia, que l'abril ja les va multar amb 35,8 milions d'euros pel mateix, és un argument més a favor de l'ajornament d'aquesta falsa liberalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.