Polítiques ambientals del Capità Enciam

Carrefour ha deixat de posar en bosses de plàstic les compres dels clients, la mesura més radical de les que prenen les distribuïdores alimentàries en el marc del conveni que van firmar a l'estiu amb el govern amb l'objectiu de fer reduir l'ús d'aquests recipients. Uns altres sostenibles opten per continuar proporcionant bosses, però només si en demana el client; aplicar-los descomptes si no en demanen; fer servir bosses sostenibles de roba o de fècula de patata biodegradable... tot per aconseguir que a final de l'any vinent hagi baixat un 30% l'ús d'aquests envasos, amb l'amenaça que si l'objectiu no s'aconsegueix el govern aplicarà mesures més dràstiques, com ara un impost mediambiental o fer pagar als consumidors les bosses.

Le organitzacions ecologistes s'han mostrat escèptiques respecte a l'eficàcia de mesures voluntàries de conscienciació dels consumidors, convençudes que el millor per evitar que es contamini es fer pagar qui ho fa, però l'aplicació d'una taxa per bossa –la idea inicial del govern de la Generalitat– seria desproporcionada. És indubtable que, com amb tantes altres coses, hi ha un consum innecessari de bosses de plàstic -cada habitant en rep a l'any unes 300, bona part de les quals es podrien estalviar fent servir més els cabassos o les gairebé extintes bosses de roba per anar a comprar el pa–, però cal tenir en compte que aquest malbaratament només representa el 0,43% dels residus que es generen al país. Una cosa és saber que els petits canvis són poderosos, com ens deia fa quinze anys per TV3 el Capità Enciam, i una altra, muntar una croada pel que, en un món on el plàstic és omnipresent, no deixa de ser la xocolata del lloro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.