Editorial

Immigrants

La cancellera alemanya, Angela Merkel i el primer ministre francès, François Hollande, van proposar ahir en una reunió d'urgència que tots els estats de la UE apliquin la mateixa política d'asil per fer front a l'extraordinària arribada massiva d'immigrants que en aquests últims mesos, i especialment en les últimes setmanes, entren a la Unió Europea per Grècia i per Itàlia. La petició més conjuntural que van fer ahir va ser instar grecs i italians a obrir centres de registre d'estrangers, però sens dubte la qüestió de fons és si l'Europa unida serà capaç d'aplicar uns criteris únics per afrontar aquesta gravíssima crisi humanitària que no és ni senzilla de resoldre ni es preveu que es pugui aturar.

Europa s'ha convertit en un pol d'atracció econòmic des de fa anys, i les greus conjuntures bèl·liques de la conca oriental de la Mediterrània han accelerat aquesta situació posant a prova la capacitat d'absorció del flux humà, de les onades de nouvinguts. És indiscutible que aquest moviment massiu de persones genera i generarà tensions fruit no tant de la insolidaritat o la xenofòbia sinó, sobretot, de la dificultat d'assimilar aquesta allau migratòria per part d'una societat receptora que també està immersa en una situació de crisi econòmica considerable. Paral·lelament, és clar que la terra promesa europea no ofereix tantes promeses ni oportunitats com pot semblar des de fora, i això també pot generar una gran frustració entre les famílies i els individus que hi fan cap desesperadament. Tots els recursos que s'hi destinin, econòmics i pedagògics, seran pocs, sobretot si, paral·lelament, la comunitat internacional
no aconsegueix aturar en origen els motius d'aquests èxodes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia