Editorial

La Xina tus, la borsa es refreda

Les borses mundials estan vivint uns dies de turbulències provocats pels dubtes que en els últims temps genera l'economia xinesa, la gran locomotora dels últims anys, que ara sembla que ni té tanta força ni que la força que aparentava era tan important. Probablement el fet que el mes d'agost sigui un dels més volàtils de l'any als parquets borsaris ha provocat que el sotrac hagi estat de grans proporcions i que l'estabilitat no torni fins d'aquí a unes setmanes. Tanmateix, un cop aplicat aquest factor conjuntural de correcció, no hi ha dubte que l'estat de salut del gegant asiàtic preocupa la comunitat econòmica internacional. En aquests anys de crisis profundes en els països occidentals més industrialitzats, l'empenta xinesa en particular i en general la dels països anomenats BRICS (Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica) ha mantingut l'economia amb un to actiu que ara sembla que entra en decadència. El Brasil i Rússia no passen pel seu millor moment i els temors que a la Xina també es desaccelerin els seus creixements espectaculars no és gens infundat, sinó més aviat tot el contrari.

Més enllà dels guarismes als marcadors borsaris, és indiscutible que la situació actual ve a confirmar una certesa que tothom menys els especuladors podia veure: el creixement econòmic sense millores socials i democràtiques a la llarga acaba sent víctima de la seva pròpia voracitat desbocada. Es pot créixer basant-se en un sistema d'explotació i liberalisme rampant, però aquests creixements acaben fosos per la seva pròpia inconsistència. L'economia mundial passa una etapa d'incertesa que només pot resoldre el retorn al valor refugi del creixement sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia