Editorial

Contra la violència, compromís

En deu mesos sis dones han estat assassinades a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles, s'han presentat al voltant d'11.000 denúncies per violència de gènere i els Mossos han practicat prop de 4.300 detencions. Aquestes xifres evidencien que la violència contra les dones és estructural i està ben arrelada en la nostra societat. És inquietant que ben entrat el segle XXI persisteixi la tolerància vers els atacs a les dones, un fet que demostra que encara hi ha estereotips i actituds sexistes ben instal·lades en molts sectors, cosa que és especialment preocupant entre els joves.

Ja fa una dècada que les administracions, conscients de la situació, es van posar a treballar per eradicar aquesta xacra, i també per intentar prevenir-la, amb un seguit de reformes legislatives que, si bé s'han demostrat eficaces, no són, ni de bon tros, suficients. El problema rau en la falta de recursos per aplicar aquestes normes, uns recursos que, lluny d'anar en augment, s'han congelat i fins i tot retallat, un fet que ha dificultat el compliment dels objectius previstos. L'augment del nombre de denúncies presentades en els darrers anys no ha anat acompanyat d'un descens prou significatiu de la xifra de víctimes mortals, cosa que demostra que estem molt lluny de garantir una protecció total. L'enquistament de la situació fa necessari treballar des de diferents àmbits: les institucions han de disposar de tots els recursos necessaris no només per donar protecció a les víctimes, sinó per detectar els casos que hi ha a l'ombra i, paral·lelament, la comunitat educativa ha d'impulsar campanyes de conscienciació entre els infants i els joves. Sense aquest compromís transversal no serà gens fàcil posar fi a aquesta xacra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia