No hi ha lloc per a l'optimisme sobre l'atur

Octubre ha acabat a Catalunya amb 12.251 persones més a l'atur i 14.869 afiliats a la Seguretat Social menys que un mes abans. Les dades del mercat laboral tornen a ser dolentes, malgrat que el director del Servei d'Ocupació busqui el costat positiu recordant que el descens mensual ha estat del 2,31%, molt inferior al 6,7% d'un any abans: tenint en compte que hi ha gairebé un 50% més de desocupats que un any abans, aquesta dada pot significar simplement que va menys gent a l'atur perquè ha baixat molt el nombre de candidats a perdre la feina.

En l'àmbit estatal, el panorama és similar, amb la diferència que qui confiï en les habilitats predictives governamentals no sap a què atenir-se. La ministra d'Economia va dir ahir que a principi del 2010 l'atur començarà a millorar, i que en la segona meitat de l'any hi haurà creació neta d'ocupació; el seu secretari d'estat d'Economia, mentrestant, va assegurar que sobre l'ocupació la crisi encara no ha mostrat la seva fase més aguda; i el president Rodríguez Zapatero augurava que l'any que ve començarà la recuperació de l'economia espanyola, però que tot i això hi haurà una taxa d'atur alta durant més temps.

La Comissió Europea tampoc dóna motius per a l'optimisme, ja que considera que la UE sortirà de la recessió l'any que ve però que l'atur continuarà creixent el 2011, i que l'economia espanyola (amb una taxa de desocupació que dobla la mitjana de la Unió) es mantindrà en recessió el 2010. Arribi el principi de la recuperació més aviat o més tard, tots coincideixen que la crisi durarà almenys dos anys més, perquè tenir l'atur al 20% és estar en crisi per molt que el PIB torni a créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.