Opinió

TAL DIA FARÀ

UN ANY

Urgències de pagament

Hi ha qui el missatge “Deixi el lavabo com l'ha trobat, gràcies” no l'entén o no el vol entendre

Qui més qui menys ha entrat a corre-cuita en un bar, ha demanat una aigua de qualsevol manera i sense donar temps al cambrer a posar el got damunt de la barra, ha dit mig avergonyit: “El lavabo, si us plau.” Aquesta és, habitualment, la manera de resoldre una urgència quan ets al carrer, ja que l'existència de banys públics és, certament, escassa. Adif ha anunciat que externalitzarà la gestió dels lavabos públics de l'estació de Sants, com ja ha fet amb els d'Atocha, cosa que a la pràctica es tradueix en el fet que seran de pagament. I quan es parla de pagar, la polèmica està servida, ja que a ningú li agrada pagar, encara que siguin 50 cèntims, i més si és per fer les seves necessitats. Si un s'atura a pensar en els pros de la mesura, potser no ho trobarà tan exagerat. Quantes vegades ha entrat en un bany públic i ha hagut de sortir-ne cames ajudeu-me per l'estat en què se l'ha trobat (no cal entrar en detalls, però ja sabem de què estem parlant). Un vol trobar un lavabo públic en el mateix estat que el té a casa, net com una patena, i dissortadament això habitualment no passa. En el cas de l'estació de Sants, es netegen dos cops al dia, però està demostrat que amb això no n'hi ha prou. El trànsit que suporten, de viatgers i de gent vinguda del carrer, fa que sigui insuficient. No ens enganyem, hi ha qui el missatge “Deixi el lavabo com l'ha trobat, gràcies” no l'entén o no el vol entendre, i això no ajuda a mantenir els nivells mínims d'higiene que desitgem.

Quan parlem de lavabos públics no vol dir que siguin de franc. Públic no vol dir gratis, la cosa pública la financem mitjançant impostos, universals, i també taxes, que abonem en funció de l'ús que en fem. Aquest seria el cas dels banys d'Adif. Si un viatja per Europa i té una urgència mentre està passejant, quan recorre a un bany públic habitualment ha de pagar. Llavors no ens sorprenem ni ens revoltem, trobem la cosa més normal del món haver d'abonar una moneda per quedar-nos descansats i poder continuar la visita. Doncs aquí, ens agradi o no, serà el mateix. O és que no ho som, d'europeus? De fet ja hi ha, i de fa anys, algun centre comercial que fa pagar per utilitzar els banys i, si els de Sants tenen el mateix nivell d'higiene i serveis, no es recordarà dels 50 cèntims que ha pagat, i tampoc haurà de gastar-se un euro o més per fer un cafè o una aigua per utilitzar els lavabos d'un bar que, pot passar, no estiguin tan nets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia