Opinió

opinió

Directe al futur (i III)

La laboriositat i el món científic han de viatjar junts si anhelem un futur en línia amb Europa

El 13 de setembre del 2007, amb gran desplegament informatiu, dos ministres, el president i tres consellers, autoritats, polítics, rectors universitaris, professors i la inefable i prescindible presència del rei, s'inaugurà l'edifici Jaume Casademont del nou Parc Científic i Tecnològic de la UdG, seu del nou patronat rector del centre. El 2004 s'havien iniciat les obres del parc, el qual al cap de pocs anys ocuparia 36.000 m² d'un terreny de 75.000 m². El Consell de la Fundació, de vint membres, procedents de la Universitat, la Politècnica i les institucions gironines, tingué finalment allotjament propi.

La indústria catalana ha viscut bones èpoques i la convicció que Europa, el nostre mercat natural, s'ha d'assolir amb la qualitat, no l'han tinguda pas tots. Parlar-los de la conveniència de tenir tècnics qualificats, d'ajudar les escoles tècniques i contribuir a la recerca, estudi i anàlisi dels problemes, és com parlar tibetà. Què hi tinc a veure, jo? És cosa de l'administració!, diuen alguns. La indiferència sovinteja en tractar-se de despeses de recerca, desenvolupament científic i millores específiques de la qualitat, tan vigilada, controlada i tinguda en compte a Europa, i més en temps de crisi de consum.

El parc ha nascut envoltat del prestigi efluent de la Universitat i la Politècnica. Una entusiasta direcció i selecta plantilla de tècnics i científics, desenvolupa, cerca, crea, millora, resol problemes genèrics i puntuals, i complementa la formació dels tècnics que en les pròpies empreses faran de guaita i mestre. El complex consta de sis grans edificis, ocupats per: 1) Institut Català de Recerca de l'Aigua. 2) Centre de Robòtica Submarina. 3) Grup d'empreses TIC-Media. 4) Centre Nacional de Tecnologies Agroalimentàries i Salut. 5) Grups d'Investigació de la UdG. I 6) Centre d'Empreses, amb 70 laboratoris i tallers, 170 oficines, 3 auditoris per a 600 persones i tres selectes restaurants.

La dotació i dades del parc són evolutives. Així, les següents no són exhaustives, sols orientatives. Grups d'investigació de la UdG, 26; centres d'investigació i tecnologia, 10; institucions i ens de serveis, 20; empreses vinculades, 97; científics experimentats, 600; titulats en pràctiques, 100. Aquesta mena d'exèrcit científic i tècnic pretén donar a Girona, el Vallès Oriental i el Maresme, formació d'alt nivell científica i tecnològica i, per a les empreses, explotació integral de les indústries, respostes als problemes i millora de rendiments i competitivitat. La laboriositat i el món científic han de viatjar junts si anhelem un futur en línia amb aquesta multicolor, capritxosa i esquiva Europa, de la qual formem part –viatjant directament, lliures si és possible– sense complexos, disposats a jugar-hi un digne paper. El parc és una mostra evident del que amb la coordinació de forces es pot aconseguir. No sols hi estem, a Europa: som Europa! No s'ha d'oblidar!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.