Ca montes
25 anys
Entre l'allau de celebracions universals, ahir en va passar desapercebuda una de poderosa. Fa 25 anys que Sir Tim Berners-Lee va presentar en públic allò que el mes de novembre següent seria la web. La web en femení, o siga el concepte de connectar pàgines multimèdia a través d'internet.
Com és conegut, Berners-Lee treballava al CERN de Ginebra i en realitat allò que volia era crear un sistema de manteniment d'arxius que fos racional i fàcil d'usar. Per a aconseguir-ho va crear ni més ni menys que el primer servidor web, el primer navegador, el llenguatge HTML, gràcies al qual funciona la web i la primera pàgina web de la història: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html (pàgina que per cert continua visible tal com es va dissenyar).
No cal dir que la web ha canviat el món. És una obvietat que no crec que ningú puga discutir. Però una cosa molt interessant és que la web no ha canviat Berners-Lee. És cert que la reina d'Anglaterra el va nomenar sir, però a part d'això ell continua treballant cada dia i cridant l'atenció sobre els efectes perversos que governs i empreses generen a partir del seu invent.
És possible que si hagués volgut comercialitzar el seu treball avui ell seria un d'aquests multimilionaris que al final realment li deuen, a ell, l'oportunitat de ser-ho. Però Berners-Lee no ho ha volgut fer mai. Ha declinat de manera elegant totes les ofertes i s'ha refugiat en la World Wide Web Foundation, un organisme que treballa per fer de la web “un instrument positiu al servei de la humanitat”.
En qualsevol cas, Sir Tim mereix i sap que té el reconeixement de milions i milions de persones que vivim molt millor gràcies al seu intel·ligent disseny i a les portes que ha obert al conjunt de la humanitat.