Opinió

Ull de peix

19 de juny

Durant una setmana Xàtiva va ser una foguera

El 19 de juny del 1707 les tropes de Felip V assaltaven Xàtiva i la cremaven de dalt a baix. Poques vegades un exèrcit invasor és tan sàdic, tan venjatiu, tan brutal. Des d'aleshores, als xativins els diem socarrats. Doncs ara el seu successor, i amb un nom idèntic, Felip VI, ha decidit coronar-se el dia 19 de juny. Em diuen que hi ha col·lectius locals que proposen posar crespons negres als balcons de les cases de Xàtiva. M'agradaria veure, també, algun gest de solidaritat al Principat de Catalunya, si més no en record de les columnes valencianes que acudiren a ajudar en el posterior setge de Barcelona.

La proposta la feren el duc de Berwick i l'ambaixador francès Michel Amelot, i els executors foren el cavaller D'Asfeld, el general Daniel O'Mahony i el brigadier José Antonio de Chaves. Felip V ho acceptà, atès que els xativins havien mostrat una “obstinada rebel·lia” i que van resistir fins a la desesperació i la crema de Xàtiva seria un escarment. Durant una setmana, la noble ciutat va ser una foguera; li van canviar el nom i li van posar San Felipe.

Tot això ho recullo del periodista Paco Cerdà. Espero que els crespons negres estiguin en totes les finestres i balcons de Xàtiva i m'uneixo a la indignació per aquesta befa que vull creure que ha estat involuntària.

Maleït 19 de juny!

De Felip a Felip, i tiro perquè em toca.

Poc després apareixeria el nefast Decret de Nova Planta, que sembla vigent a jutjar per la contundència amb què es menysprea els catalans d'arreu dels Països, i per l'obstinada persecució de la llengua. Aprofito per proclamar la meva solidaritat i la meva admiració per Àngel Sastre, en vaga de fam per demanar diàleg sobre la llengua, i que manté aquesta heroïcitat des del passat 8 de maig. Ha esdevingut tot un símbol. Jo seria incapaç d'un sacrifici personal tan rotund i que a hores d'ara ja li està causant lesions irreversibles.

Pengem crespons negres per Xàtiva i banderes estelades per Jaume Sastre. Fem-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia