Opinió

Homo Sapiens

Rauxa i seny per fer molt de camí

Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla

La rauxa no vol dir inconsciència, ni temeritat, sinó voluntat d'existir. El seny tampoc no és covardia, sinó intel·ligència

iuen que els catalans som gent de seny, però també de rauxa. El seny i la rauxa ens han dut fins a l'actual moment del país. Potser més el seny que la rauxa. El seny ens ha fet més conservadors i ha estat clau perquè triéssim, com a poble, un camí més còmode i que, sovint, com ens ha demostrat el pas de la història, no era el millor. Les dures circumstàncies que hem viscut com a país ens han condicionat molt en aquest sentit i, després de tants patiments i de forta repressió, molts catalans han preferit apostar pel seny, més que no pas per la rauxa. Aplicar el seny vol dir no arriscar-se, mantenir l'statu quo actual, la zona de confort, els privilegis, la normalitat, la tranquil·litat. Tenir seny també vol dir, però, fer les coses ben fetes, pensar-ho bé abans de fer qualsevol moviment, analitzant totes les variables possibles per no errar en la decisió final. El seny dels catalans potser ha estat un llast que no ens ha permès assolir la plenitud com a poble, però, d'altra banda, sovint ha estat clau per avançar en la indústria i en el desenvolupament econòmic. I la rauxa? Doncs tres quarts del mateix, però a la inversa. Allà on el seny ens ha frenat la rauxa ens ha permès de tirar endavant. Sovint, però, amb resultats ben negatius per no haver valorat prou bé ni el moment, ni la potència de l'adversari. Però què seríem com a país sense la rauxa dels nostres artistes, dissenyadors i creadors, d'alguns dels nostres empresaris? Un poble sense ànima, sense perspectiva, sense imatge.

Fa dies, però, que Catalunya, les seves institucions, alguns dels seus polítics i, sobretot, la societat civil i moltes de les seves entitats més rellevants, com l'ANC o Òmnium Cultural, semblen haver trobat el punt just entre el seny i la rauxa. La rauxa que ens donarà força per fer-nos sentir i poder decidir. I el seny per saber com i quan fer-ho i amb la màxima força. Rauxa que, malgrat el que ens vulguin fer creure alguns, no vol dir inconsciència, ni temeritat, sinó voluntat d'existir, força per treballar per un país millor. Seny que tampoc no vol dir covardia, sinó intel·ligència per aconseguir allò que tantes generacions de catalans van somiar un dia. Ara és l'hora.


D



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia