Atac amb conseqüències
L'atac amb un míssil Buk contra un avió de Malaysian Airlines que sobrevolava la frontera entre Ucraïna i Rússia pot tenir greus conseqüències. La clau de tot és saber qui ha disparat el projectil. Els míssils Buk són un sofisticat sistema terra-aire que forma part de l'arsenal de l'exèrcit rus, però també de l'ucraïnès. Els milicians prorussos de la zona han estat assenyalats en primer lloc com els responsables d'haver-lo disparat. Ells afirmen que no en tenen, d'aquestes armes, però en la premsa russa fa uns dies van aparèixer diversos reportatges que explicaven el contrari. A més, un avió ucraïnès i un helicòpter, tots dos militars, han estat abatuts per les forces prorusses recentment, segurament usant el mateix sistema.
L'avió va ser tocat i va caure al bell mig de l'última bossa territorial que controlen els grups armats partidaris de Rússia a Ucraïna, cosa que reforça la tesi que acusa els prorussos. Aquesta zona, com es veu en el mapa, va de Donetsk a la frontera amb Rússia, i els últims dies les forces del govern ucraïnès hi havien aconseguit victòries militars significatives, que han fet que recuperessin tres àrees fins ara en mans dels prorussos. La investigació no serà senzilla, però. Ràpidament s'han fet córrer tot de versions contradictòries. El govern rus ha insinuat que l'atac era fet pel govern ucraïnès i fins i tot hi ha mitjans russos que afirmen que en realitat el míssil anava dirigit a l'avió de Vladímir Putin, que hauria sobrevolat la zona mitja hora abans. La hipòtesi és poc creïble. És més creïble, en canvi, la hipòtesi segons la qual els prorussos haurien disparat contra un avió militar ucraïnès que hauria pogut esquivar el míssil. Tanmateix, aquest tipus de míssil és guiat per radar, així que sembla difícil creure que des de terra no sabessin contra qui impactaven. En qualsevol cas, hi hauria també una responsabilitat afegida de la companyia aèria, ja que la zona estava clarament definida com de conflicte i es desaconsellava sobrevolar-la. Les autoritats internacionals havien advertit de la possibilitat d'atacs, i també demanaven evitar l'àrea perquè els controladors aeris de Rússia i Ucraïna emeten ordres contradictòries.
Si finalment el govern d'Ucraïna o el de Rússia són considerats culpables de l'atac, la reacció de la comunitat internacional serà molt contundent contra ells i podria canviar completament l'equilibri geopolític de la zona.
Si els culpables són els prorussos d'Ucraïna, aleshores el debat se centrarà a saber com tenen aquest tipus d'armes, tot i que lògicament només les poden tenir cedides pels russos.